Konstantin
12 °C
25 °C

Pert vesztett egy nyílt gerinccel született kisfiú édesanyja

2008.03.05. 18:29
Havi 75 ezer forintból neveli egyedül súlyos beteg kisfiát Blázsik Ildikó, aki első fokon elvesztette a műhiba pert, amit a szentesi kórház ellen indított gyermeke születési rendellenessége miatt.

Fellebbez a Csongrád Megyei Bíróság elsőfokú döntése ellen az a csongrádi édesanya, aki beperelte a szentesi kórházat, amiért gyermeke nyílt gerinccel született. Blázsik Ildikó szerdán az MTI-nek elmondta: azzal, hogy vesztett, a perköltség és saját ügyvédi költsége meghaladja a másfél millió forintot. Ezt a havi 75 ezer forintból súlyos beteg gyermekét egyedül nevelő édesanya nem tudja kifizetni, ezért tovább harcol az igazáért.

Az édesanya elmondása szerint kisfia betegségéről a terhesség harminckettedik hetéig semmit nem tudott. Akkor fogadott orvosa Szentesről Szegedre küldte, genetikai ultrahangra, miután egy vizsgálat az agykamrák tágasságát mutatta ki a magzatnál.

Szegeden több csigolyára kiterjedő nyílt gerincet és nagy fokú agykamra-tágulatot diagnosztizáltak. A kicsi születésekor, 2005. augusztus 7-én azonban kiderült, hogy egy két és fél centiméteres koponyahiánya is van a csecsemőnek. Ezt azóta megműtötték, és a kisfiú egy úgynevezett söntöt is kapott, hogy a felgyülemlett agyvizet elvezessék a koponyájából.

Az édesanya elmondása szerint a kórház a bíróságon elismerte a diagnosztikus tévedést, ám a február 12-i ítélethozatalnál a bíróság úgy találta, ez nem róható fel az orvosnak. Emiatt Blázsik Ildikó tovább perel. Az szeretné, ha kártérítést nem is, de életjáradékot kapna. Tolószékben élő kisfiával hetente háromszor korai fejlesztő csoportba járnak: a gyermek megtanult ülni, enni és inni is önállóan, és hasonló korú társainál sokkal többet beszél.

Az édesanya most várja az írásbeli ítéletet, és annak megérkezése után fellebbez.