Valér
4 °C
8 °C

Nógrádban a sertéspestis támad

2006.02.15. 15:41
Hét nógrádi faluban redeltek el védőkörzetet sertéspestis veszélye miatt. Disznót csak állatorvosi vizsgálat után lehet vágni és tilos a vadászat is.

Védőkörzetet rendeltek el Nógrád megye hét településén, mert a közeli szlovákiai térségben sertéspestist állapítottak meg vaddisznókban, mondta a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás igazgatója. A hét községben - Nógrádszakálon, Litkén, Ipolytarnócon, Egyházasgergén, Mihálygergén, Karancsberényben és Karancskesziben - zárlat alá helyezik a sertésállományt.

Ez azt jelenti, hogy tilos élő sertést, sertések nyers termékét ki- és beszállítani, eladni, és ugyancsak tilos a fertőzésre alkalmas eszközök, mint az alom vagy a takarmány kiszállítása. Sertést levágni csak előzetes, kedvező eredményű állatorvosi vizsgálat után lehet, a beteggyanús eseteket pedig azonnal jelenteni kell a háziorvosnak.

Szlovákia losonci kerületében Kalonda, Vilke és Tőrincs községekben állapítottak meg vaddisznókban klasszikus sertéspestist. A sertéspestis vírusa a házi sertéseket is megbetegítheti, és a betegség gyógyíthatatlan.

A védőkörzetben külön rendelkezés érinti a vadásztársaságokat. A zárlat idején nem rendezhetnek társas és egyéni vaddisznó vadászatokat, illetve valamennyi beteggyanús és elhullott állatot meg kell vizsgálni. Nógrád megyében rövid időn belül ez már a második, szlovákiai sertéspestis miatt elrendelt zárlat. A legutóbbi, nyolc települést érintő védőkörzetet októberben oldották fel.