Mátyás
-6 °C
1 °C

Buli Tacurongban és Veracruzban: negyvenhat halott

2003.01.01. 16:21
A legvéresebben a Fülöp-szigeteken búcsúzott az ó- és Mexikóban kezdődött az újév. Tacurongban és Veracruzban - nem végleges adatok szerint - negyvenhatan haltak meg és hatvanheten szenvedtek valamilyen sérülést azokon a piacokon, ahol petárdát és más veszélyes, pirotechnikai eszközt árusítottak. Az ázsiai városban repeszgránát, az amerikaiban egy cigarettacsikk okozta a tragédiát. Nagy-Britanniában öten vesztették életüket, Franciaországban autókat borogattak a szilveszteri mulatságok közepette.
Repeszgránátot dobtak egy petárdaárus bódéjába a Fülöp-szigetek Tacurong városában kedden este, miközben a körülette lévő tömeg az óévet búcsúztatta. A robbanássorozat 9 embert megölt, 32-t megsebesített. A merénylet mérlege még súlyosbodhat, mert sok sebesült válságos állapotban van - tájékoztatta a sajtót a biztonsági erők szóvivője.

Mexikó-Veracruz
Fotó: STR
A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást, hogy kézre kerítse az elkövetőt, akinek egyelőre az indítékait is csak találgatni lehet. A helyi rendőrfőnök szerint nem valamely szervezet, hanem egy magányos tettes követte el a merényletet.

A CNN értesülései szerint a mexikói Veracruzban legalább 37 embert megölt, 35-öt megsebesített szerdára virradóra egy hatalmas robbanás. A mentéssel megbízott erők parancsnoka a televíziónak elmondta, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet.

A szerencsétlenség petárdákat és rakétákat árusító bódék között történt. A CNN-nek nyilatkozó parancsnok szerint a szándékos gyújtogatásnál valószínűbb, hogy egy véletlenül eldobott cigarettacsikk okozta a tragédiát.

Mexikóban egyébként tilos az említett pirotechnikai eszközök forgalmazása. A hatóságok márciusban megkísérelték elkobozni a legveszélyesebbnek ítélt, többnyire házi készítésű kellékeket a veracruzi piacon, ám az árusok kövekkel dobálták meg a városháza embereit.

A Fülöp-szigeteken, e merénylettől eltekintve, csaknem a felére csökkent a petárdák és tűzijátékok miatt megsebesült emberek száma a tavalyi esztendőhöz képest, amikor több mint 500-an megsebesültek, és hárman meghaltak a rossz minőségű, vagy szakszerűtlenül kezelt pirotechnikai eszközök miatt - jelentette az AFP.

Öt ember életét vesztette a szilveszteri mulatságok közepette Nagy-Britanniában, a közrend megsértéséért több tucat személyt vett őrizetbe a rendőrség. Birminghamban és a délkelet-angliai Maidstoneban két férfi kocsmai verekedés áldozata lett. Egy férfit otthonában szúrtak le. Suffolk megye egyik autóútján gyalogost gázoltak halálra szerdára virradóra; a valószínűleg ittas gépkocsivezető segítségnyújtás nélkül hajtott tovább. Bournemouth egyik strandján egy férfi holttestére bukkantak szerda reggel, halálát gyanús esetként kezeli a rendőrség. A közeli Wimborne-ban egy férfi a Stour folyóba ugrott. Bár az járókelők azonnal értesítették a mentőalakulatokat, a viharos, esős időjárás miatt a kutatást kénytelenek voltak leállítani.

Egy ember életét vesztette, huszonnégy súlyosan, 544 pedig könnyebben megsérült az Újév első napjára virradóra Olaszországban a szilveszteri petárdák és tűzijátékok, valamint a tűzfegyverekből kilőtt, eltévedt lövedékek miatt. A szerdán közzétett hivatalos mérleg szerint az idén is tragédiához vezetett az olaszok féktelen szilveszteri tüzeskedése. A hatóságok ugyanakkor elégedetten nyugtázzák, hogy évről évre csökken a szerencsétlen esetek száma.

Franciaországban kétszáz gépkocsit gyújtottak fel szilveszteréjszaka. A rendkívül erőteljes rendőri járőrözés ellenére is főként Párizs környékén és Elzászban voltak elemükben a gyújtogatók. A hatóságok azonban hangoztatják, hogy tavaly ilyenkor jóval kevesebb gyújtogatás volt az országban.