Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Országos razzia indul az illegális petárdaárusok ellen

2004.11.30. 09:43
Bár egy tavalyi rendelet szerint csak az év utolsó három napján árusítható petárda, egyes piacokon máris beszerezhetők a pirotechnikai eszközök. A rendőrség és a pénzügyőrség országos ellenőrző akcióra készül, a szabálysértő vevők és eladók egyaránt ötvenezer forintra büntethetők.
A rendőrség és a pénzügyőrség napokon belül megindítja országos akcióját az illegális petárdaárusok ellen. A hatóságok a piacokon és a közterületi árusoknál vizsgálódnak majd a legtöbbet, a rendőrök akár titkosszolgálati megfigyeléssel is próbálkozhatnak, adta hírül a Magyar Hírlap. Az erről szóló körlevelet, benne a felderítést segítő instrukciókkal, már szétküldték a megyei rendőrkapitányságoknak.

Egy 2003 decemberi kormányrendelet szerint petárdát csak az év három utolsó napján lehet legálisan árulni, használni pedig kizárólag december 31-én 18 órától január 1-én reggel 6 óráig szabad a pirotechnikai eszközöket. A rendelet a pirotechnikai eszközök úgynevezett kettes csoportjába tartozó petárdákra vonatkozik; amelyeknek a töltete meghaladja a 3 grammot. Eközben az EU minden más országában korlátozás nélkül megvásárolhatók, és a határon is átvihetők ezek az eszközök.

A forgalmazáshoz és árusításhoz szükséges engedélyek többségét az idei szezonban már kiadták, mondta a napilapnak az Országos Rendőr-főkapitányság illetékes vezetője. Hozzátette, a rendőrség újra és újra ellenőrizni fogja, hogy a robbanószereket előírásszerűen tárolják-e. Szabályos tárolást jelent egy fémkonténer vagy akár egy zárható rakterű kisteherautó. A magyar forgalmazóknak magyar nyelvű címkével kell ellátniuk a termékeket: ezen szerepelnie kell egyebek mellett a kereskedő adatainak, az áru nevének, a figyelmeztetésnek és a termék besorolásának. A kereskedőknek természetesen minden ügyeltről számlát kell adniuk.

Petárda a kínai piacon

A rendőrség szakértője kizárta, hogy a nagyobb üzletközpontokban vagy a kínai piacokon máris beszerezhető lenne a petárda; mint mondta, tudják, hogy milyen helyszínekre és időpontokra adtak ki engedélyeket.

A Magyar Hírlap munkatársa ugyanakkor a Fáy utcai piacon némi utánajárás után többféle petárdából válogathatott. A rendőrség szakértője szerint az illegális petárdakereskedésen kapott eladó árukészletét elkobozzák. Szabálysértési eljárásban mind a vevőre, mind az eladóra ötvenezer forintos büntetés szabható ki.