Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nincs tolongás a tűzijátékok visszaváltásánál

2005.01.03. 15:01
A legálisan árusító cégek nyugta ellenében mindenkitől átveszik az egyes és kettes osztályú, fel nem használt pirotechnikai eszközöket. A vételárat nem fizetik vissza, de nem is kérnek pénzt a visszavétel utáni költséges utókezelés ellenére. A durrogtatásban örömüket lelők azonban egyelőre nem sietnek visszavinni parlagon maradt készleteiket.

Tavaly sem volt nagy forgalom a fel nem használt pirotechnikai eszközök visszavételénél, és idén sem várható nagy tülekedés, tudtuk meg Ocsai Mártontól, a Pyro-technic Kft. képviselőjétől, aki a Duna Plaza mellett várja a héten déltől egyig a szilveszterkor visszafogottan durrogtatók fel nem használt készleteit. Bár a visszavétel hetének rögtön az első napján néztünk körül a pirotechnikai piacon, talán nem túl elhamarkodott kijelenteni: igen kevesen akarják visszaadni a fel nem használt petárdákat.

Jövőre spájzolnak


Déltől egyig

A törökbálinti robbanás miatt elhíresült cég munkatársa egy fehér furgonnal "állja a sarat", mint mondta, a kis jármű raktere bőven elegendő lesz a visszahozott árunak. Bár a jogszabály kötelezi őket az átvételre, a tapasztalat szerint alig van arra példa, hogy valaki leadná a szilveszteri mulatságra vásárolt, de megmaradt petárdákat és rakétákat. "Igen kevesen vannak, akik megveszik, majd visszaadják az ünnepi tüzijátékot, anélkül, hogy elhasználták volna. Az emberek többsége inkább elspájzolja a felesleget jövőre" - mondja Ocsai Márton, akihez mialatt beszélgettünk, senki sem jött azzal a konténerhez, hogy szeretné visszaadni a szilveszteri készletet.

A petárdák és rakéták (játékos pirotechnikai termékek, illetve kis tűzijáték termékek) szavatossági ideje körülbelül két-három év, így ha megfelelően biztonságos körülmények között tárolják azokat, akkor jövő szilveszterkor minden további nélkül fel lehet használni az idei beszerzésű "hadianyagot".

"Veszélyes hulladék"


Háromtól négyig

A legálisan árusító cégek egyébként nyugta ellenében mindenkitől átveszik az egyes és kettes osztályú pirotechnikai eszközöket, a vételárat természetesen nem fizetik vissza, hiszen a szezon múltával leginkább veszélyes hulladéknak számítanak ezek a termékek. "A visszavett árut hatástalanítjuk, majd megsemmisítjük, mivel ezek, a zömmel Kínából, nagy mennyiségben behozott, változó minőségű termékek más célra nem használhatók fel". Ez természetesen külön költséget jelent a pirotechnikai termékeket forgalmazóknak, mint ahogy a visszavétel hetében arra is kell munkaerőt - és pénzt - áldozni, hogy legyen munkatárs, aki átveszi a visszahozott árut.

A Váci úti Tesco parkolójában csak egy biztonsági őrt találtunk, aki az eladatlan készleteket tároló konténerre vigyáz. Itt háromtól négyig "tart ügyeletet" a tüzijáték forgalmazó cég. Mint a biztonsági őr elmondta, eddig senki nem érdeklődött a viszavétel iránt. "Elvégre minek hoznák vissza, ha már egyszer kifizették" - vélekedett a terepruhás férfi.

Szabálysértési ügy lehet belőle


Jól fogyott

A jogszabály (azaz a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló rendelet) szerint a fogyasztó köteles a hibás vagy lejárt szavatosságú, egyes kategóriájú játékos pirotechnikai termékeket, valamint a hibás vagy lejárt szavatosságú, 2005. január 6-ig fel nem használt, kettes kategóriájú kis tűzijáték-termékeket a forgalmazónak visszaszállítani, aki azt köteles "térítés nélkül visszavenni".

Aki ezen időszakon túl engedély nélkül birtokol "nagykaliberű háztáji tüzijátékot", az ipari robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt ötvenezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Petárda a jogszabály értelmében egész évben engedély nélkül tartható és használható, a kis tűzijáték-termékeket azonban csak pirotechnikai szakemberek használhatják fel, rendőri engedéllyel az engedélyezett időszakon kívül.

Mit és meddig lehet tartani?

A polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X. 1.) kormányrendelet szerint:

Játékos pirotechnikai termékek (I. pirotechnikai osztály): olyan pirotechnikai termékek, melyek összetevőinek mennyisége (gyújtó- és/vagy hajtóanyag- és/vagy effektanyag-tartalma) legfeljebb 3 g termékenként, iniciáló anyag tartalma legfeljebb 2,5 mg, nitrocellulóz-tartalom legfeljebb 0,5 g, illetve azon termékeknél, ahol a keletkező égéstermékek irányított kiáramlása biztosított, megengedett a 20 g nitrocellulóz-tartalom. Késleltetővel egybekötött termékeknél (bombatelep, római gyertya) az összetevők mennyisége csövenként, illetve töltetegységenként értendő. A játékos pirotechnikai terméket 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják egész évben.

Kis tűzijátékok (II. pirotechnikai osztály): olyan pirotechnikai termékek, melyek összetevőinek mennyisége (gyújtó- és/vagy hajtó és/vagy effektanyag-tartalma) legfeljebb 50 g, vízesésnél 150 g, rakétáknál 20 g, tömörített bengáli elegy esetén legfeljebb 2500 g termékenként, ezen belül az iniciálóanyag-tartalom legfeljebb 2,5 mg, feketelőpor-tartalom legfeljebb 20 g, rakétáknál legfeljebb 10 g. Késleltetővel egybekötött termékeknél (bombatelep, római gyertya) az összetevők mennyisége csövenként, illetve töltetegységenként értendő. Kis tűzijáték terméket nagykorú személyek december 28. és 31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft