Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Felrobbant egy lőszerraktár Oroszországban

2003.07.13. 10:38
Hetven vagonnyi lőszer robbant fel, miután mulatozó nyaralók petárdát lőttek ki az épületre.
Hét embert sebesült meg, amikor felrobbant az orosz hadiflotta egyik lőszerraktára a csendes-óceáni partvidéken, Vlagyivosztoktól ötven kilométerre.

Kétezer embert telepítettek ki

Rendőrségi beszámolók szerint az első robbanások helyi idő szerint röviddel négy óra után következtek be a flotta arzenáljában, ahol fedélzeti lövegekhez való lőszereket tároltak. A detonációk nyomán a környező településeken betörtek az üvegablakok, s a sebesülések többsége üvegszilánkoktól történt. A jelentések szerint a katonai raktár két őre is a sebesültek között van.

A Tajezsnij falunál lévő arzenál környékéről csaknem kétezer embert telepítettek ki a hatóságok - a környéken sok vlagyivosztokinak van nyaralója -, majd amikor csökkent a veszély, megszűntek a sorozatos robbanások, a környéket lezáró rendőrök és katonák visszaengedték az embereket.

A hivatalos közlés szerint a fedélzeti ágyúk lövedékeinek robbanása nyomán a repeszek maximálisan 300 méteres sugarú körben szóródhatnak szét.

Nyári mulatság

A csendes-óceáni orosz flotta vezérkarának sajtószolgálata szerint a tűzet az okozta, hogy a tárolókhoz közeli hétvégi házakban több társaság is ünnepségeket rendezett szombaton a halászok napja alkalmából. Az egész éjszaka tartó mulatságokon petárdákkal is lövöldöztek, s szemtanúk szerint az egyik ilyen vasárnap hajnali lövedék a szerencsétlen véletlen folytán a lőszerraktár egyik tárolójának szellőzőnyílásába, s tüzet okozott.

Hetven vagonnyi kisebb kaliberű lövedék semmisült meg a robbanásokban, amelyek a reggeli órákban is tartotta, igaz, egyre nagyobb intervallumokkal.