Amit kilőnek, az felrobban: nem kell rettegni az elsodródott petárdáktól

2006.08.21. 11:18
Tűzszerészek keresik a tüzijáték után fel nem robbant tölteteket, de ez minden ilyen rendezvény után kötelező eljárás. Szakértők szerint kicsi a valószínűsége, hogy fel nem robbant petárdákat sodort volna el a vihar. A tüzijáték töltetei keménypapír borításban vannak, és nem jelentenek veszélyt a nézőkre - állítják a hozzáértők.
Tűzszerészek keresik a még fel nem robbant, a szél miatt elsodródott pirotechnikai termékeket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A lakosságot arra kéri a rendőrség, ha fel nem robbant tűzijáték-elemeket talál, akkor azt azonnal jelezze a rendőrségnek - mondta Németh Lajos.

Mint megtudtuk, ez nem a tegnap esti vihar miatt van, a területet minden tüzijáték után át kell vizsgálni, nem maradt-e véletlenül fel nem robbant töltet a környéken. Ezt egy kormányrendelet írja elő. A Rebisz tűzszerészei most a különleges helyzet miatt a szokásnál nagyobb figyelemmel vizsgálják át a területet, elképzelhető ugyanis, hogy a viharos szél miatt a házak közé is eshettek töltetek vagy más pirotechnikai eszközök.

A tüzijáték egyik alvállalkozója szerint azonban olyan nem fordulhatott elő, hogy fel nem robbant tölteteket sodort el a szél. A Lánchídi tüzijátékot készítő Pyrodekor cég képviselője az Indexnek azt mondta: elképzelhető, hogy néhány töltetet az eső miatt nem sikerült kilőni, amit viszont kilőttek, annak a tüzijáték fizikai törvényszerűségei miatt fel kellett robbannia.

Ezt megerősítette egy pirotechnikai szakértő is, aki vállalkozóként maga is foglalkozik tüzijátékok szervezésével, de nevét nem kívánta a nyilvánosság elé tárni. A szakértő az Indexnek úgy fogalmazott: a ma használt modern anyagokkal nagyon kicsi a valószínűsége, hogy fel nem robbant, azaz "ki nem bontott" töltetek visszaessenek.

A tüzijáték robbanótölteteit nem fém, hanem kemény papír borításba helyezik, sőt a vetőcsövek is műanyagból vannak. A keménypapír-tölteteknek nagyon kicsi a repeszhatása, így azok semmilyen veszélyt nem jelentenek a nézőkre.

A vonatkozó kormányrendelet azt is előírja, hogy viharos erejű szél esetén tilos megkezdeni a tüzijátékot - mondta a szakember. Ha azonban már elkezdték fellőni a rakétákat, bizonyos rendszerek esetén a folyamatot nem mindig lehet megállítani.

A szakértő úgy látja: a budapesti tüzijáték szervezői nem hibáztak, a baleseteket ugyanis nem a fellőtt rakéták, hanem a vihar okozta.
  • Tippek
  • Árfolyam