Árpád
-2 °C
4 °C

Csalók házalnak a Pető Intézet nevében

2002.11.13. 13:57
Egyre többször értesül a Pető Intézet arról, hogy magánszemélyek az intézet alapítványa nevében vesznek át kisebb-nagyobb összegeket cégektől, szervezetektől. A Pető Intézet soha nem adott megbízást magánszemélyeknek.
A Nemzetközi Pető Intézet (Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete) az Indexhez eljutatott közleményben hangsúlyozza, hogy az alapítványhoz adományokat kizárólag a Nemzetközi Pető András Közalapítvány számlaszámára, átutalás formájában gyűjt. Magánszemélyeknek sem az intézet, sem a közalapítvány soha nem adott megbízást sem pénzbeli, sem más jellegű adományok gyűjtésére.

"Idén 4-5 esetről hallottunk, de nyilván több visszaélés is történt - tájékoztatta az Indexet Ferenczi Gábor, az intézet gazdasági igazgatója. - Tudjuk azt is, hogy sokan próbálkoznak, köztük szegényesebb külsejű emberek, akik nem látszanak túl hitelesnek, ezért elzavarják őket. Mások kiöltöznek, megnyerő a modoruk, és így sikerül pénzt kicsalniuk a gyanútlanoktól."

Eddig nem tettek feljelentést

Az igazgató úgy tudja, hogy az álügynökök átlagosan 5 ezer és 20 ezer forint közötti összegeket tudnak kicsalni az emberekből egy-egy alkalommal. Elmondta azt is, hogy eddig nem tettek rendőrségi feljelentést, mert nem volt elég információjuk az ügyekről, illetve az elkövetőről. "Egyszer majdnem sikerült elkapnunk egy embert: a kollégáim pár perces késéssel értek ki a csalás helyszínére, miután a cég vezetője betelefonált a központba."

A gazdasági igazgató arra kéri az érintetteket, hogy amennyiben kétségeik támadnak bármilyen adománykérelemmel kapcsolatban, értesítsék az intézetet.

Évente 1400 gyermeket gondoznak
Pető András orvos-pedagógus 1945-ben, a háború után fejlesztette ki konduktív nevelési rendszerét. Módszere új utat nyitott a központi idegrendszeri mozgássérültek rehabilitációjában. Ezt a módszert a világon először a róla elnevezett intézet elődjében oktatták és alkalmazták. Pető felfogása szerint a mozgássérülések hátterében a különböző funkciók rendezetlensége, az idegrendszer összehangolt működésének károsodása vagy hiánya áll. Az ilyen eseteket nem a gyógypedagógia, hanem a tényleges pedagógia körébe sorolta, ennek teljesítésére formálta ki konduktív pedagógiai rendszerét.

A Pető Intézet jórész rászoruló gyerekeket gondoz a mindenkori családi pótlékot meg nem haladó összegért. Az intézetben 1100-1200 magyar, és 200 külföldi gyermeket nevelnek évente.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?