Tekla
9 °C
20 °C

Csalók házalnak a Pető Intézet nevében

2002.11.13. 13:57
Egyre többször értesül a Pető Intézet arról, hogy magánszemélyek az intézet alapítványa nevében vesznek át kisebb-nagyobb összegeket cégektől, szervezetektől. A Pető Intézet soha nem adott megbízást magánszemélyeknek.
A Nemzetközi Pető Intézet (Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete) az Indexhez eljutatott közleményben hangsúlyozza, hogy az alapítványhoz adományokat kizárólag a Nemzetközi Pető András Közalapítvány számlaszámára, átutalás formájában gyűjt. Magánszemélyeknek sem az intézet, sem a közalapítvány soha nem adott megbízást sem pénzbeli, sem más jellegű adományok gyűjtésére.

"Idén 4-5 esetről hallottunk, de nyilván több visszaélés is történt - tájékoztatta az Indexet Ferenczi Gábor, az intézet gazdasági igazgatója. - Tudjuk azt is, hogy sokan próbálkoznak, köztük szegényesebb külsejű emberek, akik nem látszanak túl hitelesnek, ezért elzavarják őket. Mások kiöltöznek, megnyerő a modoruk, és így sikerül pénzt kicsalniuk a gyanútlanoktól."

Eddig nem tettek feljelentést

Az igazgató úgy tudja, hogy az álügynökök átlagosan 5 ezer és 20 ezer forint közötti összegeket tudnak kicsalni az emberekből egy-egy alkalommal. Elmondta azt is, hogy eddig nem tettek rendőrségi feljelentést, mert nem volt elég információjuk az ügyekről, illetve az elkövetőről. "Egyszer majdnem sikerült elkapnunk egy embert: a kollégáim pár perces késéssel értek ki a csalás helyszínére, miután a cég vezetője betelefonált a központba."

A gazdasági igazgató arra kéri az érintetteket, hogy amennyiben kétségeik támadnak bármilyen adománykérelemmel kapcsolatban, értesítsék az intézetet.

Évente 1400 gyermeket gondoznak
Pető András orvos-pedagógus 1945-ben, a háború után fejlesztette ki konduktív nevelési rendszerét. Módszere új utat nyitott a központi idegrendszeri mozgássérültek rehabilitációjában. Ezt a módszert a világon először a róla elnevezett intézet elődjében oktatták és alkalmazták. Pető felfogása szerint a mozgássérülések hátterében a különböző funkciók rendezetlensége, az idegrendszer összehangolt működésének károsodása vagy hiánya áll. Az ilyen eseteket nem a gyógypedagógia, hanem a tényleges pedagógia körébe sorolta, ennek teljesítésére formálta ki konduktív pedagógiai rendszerét.

A Pető Intézet jórész rászoruló gyerekeket gondoz a mindenkori családi pótlékot meg nem haladó összegért. Az intézetben 1100-1200 magyar, és 200 külföldi gyermeket nevelnek évente.