Szilárda
-4 °C
3 °C

Hatszáz ügynököt buktatott le a szovjet exkémnő

2002.07.26. 16:29
Ausztráliában elhunyt Jevdokija Petrova, az egyik legismertebb szovjet exkémnő. Petrován múlott, hogy az ötvenes években megszakadt a diplomáciai kapcsolat Szovjetunió és Ausztrália között, mivel az exkémnő átállt a nyugati oldalra.
A Herald Sun ausztráliai lap pénteki jelentése szerint Petrovát a múlt héten, 88 éves korában, Melbourne egyik elővárosában érte a halál. Ezen a településen élt 1954-es átállása óta, Maria Anna Allyson álnéven.

A KGB-nek előlről kellett kezdenie mindent

Az ötvenes évek közepén nagy nemzetközi feltűnést, sőt botrányt keltett, amikor Petrova férjével együtt - aki szintén a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek dolgozott - átállt a nyugatiakhoz, elárulva 600 szovjet titkosszolgálati ügynök nevét és a hírszerzők által használt kódok sokaságát. Lépésük a diplomáciai kapcsolatok megszakítását okozta a Szovjetunió és Ausztrália között. Rengeteg újságcikk és több könyv jelent meg akkoriban és azóta is a Petrov-ügyről.

Petrova és férje két évtizeden át dolgozott a szovjet titkosszolgálatnak. Az ötvenes évek derekán a Szovjetunió canberrai nagykövetségén alkalmazták őket, onnan álltak át a nyugati oldalra. A férj, Vlagyimir Petrov, aki Sven Allyson néven élt Ausztráliában, már 1991-ben meghalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!