Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Százezer liter petróleum szivárgott ki a felborult vonatból

2004.09.16. 11:49
Nem tudni pontosan, hogy meddig tart a szerdán, Fényeslitkénél történt vonatbaleset miatt keletkezett kár elhárítása. A vonat ismeretlen okból siklott ki, megsérült a vasútpálya, a felsővezeték és a tartálykocsikból petróleum szivárgott.
Több mint százezer liter világítási petróleum szivárgott ki azokból a vasúti tartálykocsikból amelyek szerdán borultak fel a Szabolcs megyei Fényeslitkénél. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője az Indexnek elmondta, folynak a helyreállítási munkálatok, a műszaki mentés délutánra fejeződhet be.

Elmondása szerint a kifolyt petróleum egy részét felszivattyúzták, a maradékot pedig lefedték, hogy ne párologjon. Elmondta, hogy egy olyan felborult kocsi marad, amelyből még át kell szivattyúzni a veszélyes anyagot, A szóvivő a természetkárosítás mértékéről egyelőre nem tudott információkkal szólni.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese azt közölte az MTI-vel, hogy a mentés befejezése után kezdődik majd meg a kárelhárítás, a petróleum által szennyezett talaj cseréje, ártalmatlanítása. Megjegyezte: elképzelhető, hogy a felszín alatti vizet is elérhette a kifolyt, nagy mennyiségű petróleum.

"Súlyos a helyzet" - nyilatkozta a MÁV fődiszpécsere az Indexnek. Elmondta, hogy a baleset környékén a vasútpálya megrongálódott, leszakadt a felsővezeték is és a felborult kocsik is megrongálódtak. A társaság illetékese nem tudott választ adni arra, mikorra fejezik be a helyreállítást.

Elmondta, az érintett szakaszon nem közlekednek a vonatok, a helyi közlekedést autóbuszokkal váltják ki, a nemzetközi járatokat pedig Mátészalka felé terelik.

A helyszínen a vasúttársaság körülbelül 150 műszaki szakembere végzi a kisiklott vagonok beemelését, a megrongálódott felsővezeték-rendszer helyreállítását. A MÁV közlése szerint "a környezetvédelem érdekében körülbelül 2.500 köbméter talaj és zúzottkőágyazat cserére szorul a vágánymezőben". Még nem tisztázott, hogy pontosan mi okozta a vasúti balesetet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!