Emőke
-4 °C
9 °C

10-15 évet kaphat a felgyújtott lány gyilkosa

2006.08.11. 15:07
A magyarcsanádi lány, Pénzes Henrietta meggyilkolásával vádolt 15 éves fiú tekintettel fiatal korára, megúszhatja 10 év börtönnel. Ha további bűncselekményekre derül fény, halmazatban 15 évet is kaphat.

Akár 15 év szabadságvesztéssel is büntethetik azt a 15 éves fiút, akit a magyarcsanádi lány, Pénzes Henrietta felgyújtásával gyanúsítanak, mondta a fiú kirendelt védőjének helyettese pénteken. Tenke Anna ügyvédjelölt közölte, ügyfelét péntektől nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítják.

Ezt már közölték a fiúval, aki továbbra sem tett újabb vallomást, és az előzőt sem egészítette ki. Hozzátette, hogy a módosítás a büntetési tételen nem változtat, mivel egyrendbeli bűncselekményről van szó. Az emberölés gyanújának ezt az esetét 16 évesnél fiatalabb elkövetőknél maximum 10 évvel szokták büntetni.

Amennyiben más bűncselekmény, például rablás vagy erőszakos közösülés miatt halmazatban szabnak ki büntetést, annak a legfelső határa 15 év, mert itt is figyelembe veszik az életkort. Ha egy elítélt még nem töltötte be a 18-ik életévét, akkor kérelmezni lehet, hogy 21 éves koráig a fiatalkorúak börtönében maradhasson, ismertette a jogász.

A három hete felgyújtott magyarcsanádi lány csütörtökön az áldozatos orvosi gyógykezelés ellenére a hajnali órákban elhunyt. A 18 éves lányt július 20-án éghető anyaggal leöntötték, meggyújtották, majd magára hagyták Makó külterületén. A lány testfelületének hatvan százaléka megégett.