Valér
4 °C
8 °C

Tűz ütött ki a moszkvai piaccsarnok romjai között

2006.02.23. 14:02
Ötvenen meghaltak, amikor csütörtök reggel beomlott egy moszkvai piac teteje. Délután tűz ütött ki a romok között, a füst azonban nem árthat a túlélőknek. A piacot ugyanaz a mérnök tervezte, aki ellen bírósági eljárás folyik a moszkvai Transval akvapark födémének 2004-es összeomlása miatt.

Tűz keletkezett csütörtök délután a dél-moszkvai Bauman negyedben beomlott piaccsarnok romjai között. A lángok gyorsan eltűntek, de fehér füst szállt a piacrom fölé, miközben a tűzoltók hozzáláttak az oltáshoz. A tüzet a betonvasszerkezetek átvágására használt eszközökből kipattant szikra okozhatta. A katasztrófavédelmi törzs szerint a felszálló füst nem árthat a túlélőknek, akik lejjebb, a romok alatt rekedtek.

Ötven ember halt meg és húszonkilenc megsérült csütörtökön kora reggel egy moszkvai piac tetejének összeomlásakor. A betoncsarnok 2000 négyzetméteres tetőzete valószínűleg a nagymennyiségű hó alatt szakadt be és zuhant a piac standjaira. A kutatók és mentők több tucat embert igyekeztek kiszabadítani a romok alól. Eddig 25 embert mentettek ki élve.

Mobilhívások a romok alól

A szerencsétlenség helyi idő szerint hajnali 5 óra 20 perckor (magyar idő szerint 3 óra 20-kor) következett be, amikor az árusok már nyitáshoz készülődtek, de vásárlók még nem voltak a piacon. A mentők szerint a romok alatt élő emberek vannak, akik mobiltelefonon elérték a mentőszolgálatot.


Tekintse meg képeinket!

Különböző közlések szerint a beomlott területen akár száz ember is lehet. Kimentésükre nyomkereső kutyákat vetnek be. Az orosz főváros belső részéhez tartozó környéket a rendőrség lezárta a forgalom elől, s levágták a közeli trolibuszvezetékeket, hogy nagyobb munkagépekkel a közelbe férjenek.

A piacot ugyanaz a Nodar Koncseli tervezte még az 1970-es években, aki ellen jelenleg bírósági eljárás folyik a moszkvai Transvaal-akvapark födémének beomlása miatt. A 2004 februárjában történt tragédia 28 halálos áldozatot követelt. Az ügyészség szerint a katasztrófát a hanyag tervezés okozta.

Túlterhelték?

Koncseli a RIA-Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a baleset a helytelen üzemeltetés miatt következett be. "Azon a sajátos galérián, amely az épület belsején körbe végighúzódik, számos árusító bódét telepítettek. A tető konstrukciója nem erre a terhelésre volt méretezve. Ezen túl a tetőről el nem takarított hó is szerepet játszhatott benne" - mondta az építész.

Az elmúlt hónapokban több helyen okozott tragédiát a hó súlya miatt beszakadt födém. Január 29-én a lengyelországi Chorzówban omott be egy kiállítási csarnok teteje, amelynek következtében hatvanhárman haltak meg. Január másodikán a bajországi Bad Reichenhall városában omlott be egy jégcsarnok teteje. A romok alól tizenöt halálos áldozatot emeltek ki.