Géza
-12 °C
-4 °C

Kártérítés a pizsamaviselésre kényszerített betegnek

2004.01.15. 14:48
Százezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg jogerősen a Somogy Megyei Bíróság annak a pszichiátriai betegnek, akit egy kórházban tíz hét pizsamaviselésre, zsebpénzmegvonásra és takarításra kényszerítettek.
Precedens értékű, korrekt ítélet született, amely az emberi jogi ítélkezésben mérföldkő - mondta a férfi ügyvédje az ítélet kihirdetését követően az MTI-nek. A Nagyatádi Kórház ötvöskónyi pszichiátriai rehabilitációs részlegén kezelt beteget az úgynevezett "beteg önkormányzat fegyelmi tanácsa" 2002 februárjában tíz hét pizsamaviselésre, a zsebpénzéből 300 forint pénzbírság megfizetésére, valamint az esti órákban takarításra büntette, mert ittasan tért vissza szabadságáról az intézetbe. A felperes 49 éves férfi személyiségi jogainak megsértése miatt indított pert és jogellenesnek tartotta a "tanács" működését is.

Jogellenes a betegekből álló fegyelmi tanács

"Azért is példaértékű az eset, mert tudomásom szerint ilyen ügyben még senki sem fordult a bírósághoz" - fűzte hozzá Arnold Iván László. A másodfokon tárgyalt ügy felperesét 1999 novemberétől három és fél évig kezelték előbb a nagyatádi kórház pszichiátriai osztályán, majd a kórház ötvöskónyi rehabilitációs részlegében.

Az elsőfokú bíróság kimondta, hogy az intézetben működő, betegekből álló fegyelmi tanács jogellenes intézmény és a működését be kell szüntetni, de elutasította a férfi 300.000 forint nem vagyoni kártérítés iránti igényét.

Jogerős ítélet

A felperes ez utóbbi megítéléséért fellebbezett. Másodfokon a bírói tanács helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát a tekintetben, hogy a betegekből létrehozott fegyelmi tanács jogellenesen intézmény, viszont jogosnak tartotta a felperes azon állítását, hogy a rá kirótt büntetéssel megsértették személyiségi jogait, s ezért 100.000 forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, amelyet a nagyatádi kórháznak kell megfizetnie a felperesnek.