Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Életfogytiglanra is ítélhetik a piliscsabai lövöldözőt

2004.05.10. 18:50
Határozott idejű szabadságvesztést kért az ügyész Tuka Istvánra, aki a vádirat szerint a piliscsabai egyetemen egy Skorpió típusú géppisztollyal 2-3 méterről rálőtt a főnökére. S. András maradandó sérüléseket szenvedett. A védelem szerint a vádlott egy solymári szórakozóhelyen tartózkodott, amikor a lövések eldördültek.
Határozott idejű szabadságvesztést kért a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2001 végén géppisztollyal lövöldöző Tuka Istvánra perbeszédében az ügyész a Pest Megyei Bíróságon hétfőn, a védelem felmentést indítványozott. Tavaly ennek a vádlottnak az esetében állapította meg a bíróság az eddigi legnagyobb, 50 millió forintos óvadékösszeget, ám Tuka István előzetes letartóztatásban maradt.

Felvetődött az elbocsátás

A vádban foglalt, aljas indokból, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérlete, illetve lőfegyverrel való visszaélés a törvény szerint, halmazati büntetésként, 20 évi vagy életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyész hétfőn határozott tartalmú szabadságvesztést indítványozott.

A vád tényállása szerint a 38 éves solymári Tuka István 2001 nyarán kezdett el dolgozni a katolikus egyetemen technikusként, ám közvetlen főnökével, a 49 éves piliscsabai S. Andrással megromlott a kapcsolata, mulasztásai miatt felvetődött az elbocsátása, amit az egyetem vezetése nem ellenzett. Ezt követően Tuka István több tanú előtt is kijelentette, hogy S. Andrást le kéne lőni.

Terhelő vallomást tett

Tuka István 2001. december 7-én egy solymári szórakozóhelyen italozott, aztán az esti órákban az egyetemre ment, ahol Mikulás-ünnepség volt. A vádlott a transzformátor lekapcsolásával áramszünetet idézett elő, majd egy fa mögé bújva várta főnökét. Amikor a sértett odaért, Tuka István a nála lévő Skorpió típusú géppisztollyal 2-3 méterről rálőtt. A 16 lövedékből három találta el áldozatát, a fején és a végtagjain.

S. Andrást életveszélyes állapotban szállították kórházba, és a lövések nyomán maradandó sérüléseket szenvedett. Kezdetben a sértett csak írásban tudott nyilatkozni, Tuka Istvánra terhelő vallomást tett. Tuka Istvánt még 2001 decemberében elfogták, a gyilkos fegyver azonban az eljárás során nem került elő.

A védelem felmentést kért

A védelem hétfői perbeszédében felmentést kért, mert álláspontja szerint tanúk bizonyítják, hogy a vádlott a lövöldözés idején egy solymári szórakozóhelyen volt, de a szakértők és a helyszíni bizonyítási kísérlet sem támasztja alá bűnösségét.

A büntetőperben várhatóan szerdán, a vádlott utolsó szó jogán előadott védekezését követően hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Pest Megyei Bíróság.