Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tizenhét év a piliscsabai lövöldözőnek

2005.06.09. 14:08
Súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla annak a férfinak az ítéletét, aki 2001-ben, egy Mikulás-napi ünnepségen lőtte meg főnökét. Tuka István jogerősen 17 évet kapott.
Tizenhét éves szabadságvesztésre ítélte jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla a piliscsabai lövöldözőt, aki aljas indokból, előre kitervelt emberölést kísérlt meg 2001-ben. Tuka Istvánt tavaly az elsőfokú bíróság tizenöt évre ítélte, mert géppisztollyal súlyosan megsebesítette munkahelyi főnökét.

A vádlott 2001-ben a Pázmány Péter egyetemen dolgozott technikusként. Tuka több tanú előtt is főnöke megöléséről beszélt, mivel viszonyuk megromlott. A technikust főnöke többször is ki akarta rúgni, mivel szerinte hanyagul végezte munkáját.

2001-ben, Mikulás napján a vádlott áramszünetet idézett elő, és az egyetem parkjában, egy fa mögül előlépett, és beváltotta ígéretét. A nála lévő Skorpió típusú géppisztollyal 16 lövést adott le főnökére, akit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, és a lövések nyomán maradandó sérüléseket szenvedett.

Egyértelmű, hogy ő volt

A védelem a tárgyalásokon felmentést kért, mert álláspontjuk szerint tanúk bizonyították hogy a vádlott az elkövetés időpontjában egy solymári szórakozóhelyen volt.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének indoklásában ugyanakkor rámutatott, a sértett egyértelműen felismerte támadóját, az eljárásban következetesen adta elő, hogy történt a bűncselekmény, és ezt az egyéb bizonyítékok is alátámasztották. Ritka az az eset, amikor ennyire egyértelműen meg lehet állapítani ki a tettes, és mik az indítékai, jelentette ki Nehrer Péter, a másodfokú büntetőtanács elnöke.