Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Kiengedik a cseh lepkecsempészeket

2008.07.26. 13:22
Őrizetbe vettek Indiában két cseh tudóst, akiket azzal vádolnak, hogy értékes rovarokat és pillangókat akartak csempészni. A tudósok tagadják, hogy üzletelni akartak volna, kiszabadításukra ötszázan petíciót is aláírtak. Őrizetüket végül megszüntették, de Dardzsilingot nem hagyhatják el.

Ideiglenesen szabadlábra helyezik azt a két cseh tudóst, akiket Indiában tartóztattak le csempészés vádjával, közölte az AFP szombaton. A két férfi elengedését petícióban is kérte számos szakember a világ minden tájáról.

Az 52 éves Emil Kucserát és az 51 éves Petr Szvahát még júniusban vették őrizetbe az észak-indiai Dardzsiling városának egy hoteljében. A rendőrök rájuk törtek a szobájukban, és azzal vádolták meg őket, hogy rendkívül ritka pillangókat és rovarokat gyűjtöttek, hogy aztán az interneten értékesítsék. Miután átkutatták őket, 50 különböző fajhoz tartozó értékes rovart találtak náluk. A rendőrség szerint bizonyítékok vannak, amelyek a bűnösségüket igazolja.

A cseh tudósok tagadják, hogy üzletelni akartak, a bíróság azonban néhány hete megtagadta szabadlábra helyezési kérelmüket. Kiengedésükért a világ számos tudósa fogott össze, ötszázan írták alá petíciójukat, amit az indiai kormányfőnek juttattak el.

A bíróság végül szabadon engedte a két férfit, de nem hagyhatják el az indiai várost a hatóságok engedélye nélkül, és hetente kétszer jelentkezniük kell a helyi rendőrségen. A bírósági meghallgatásuk következő fordulója augusztus 12-én lesz.