Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Pingvintetemek árasztják el Rio De Janeirót

2008.07.19. 12:19
A felmelegedés, vagy az olajfoltok, esetleg a túlhalászás miatt pusztul el sok fiatal pingvin az Antarktiszon, a tetemeket egészen a trópusi partokig sodorja az áramlat. Pár hónap alatt több mint négyszáz elhullott pingvint találták a Rio De Janeiro-i partokon.

Az Antarktiszról és Patagónia jeges partjairól származó pingvintetemek bukkannak fel Rio de Janeiro trópusi tengerpartjainál. Az elmúlt két hónapban négyszáz elhullott madarat találtak a pálmafás strandokon - közölték pingvinmentők a brazil Cabo Frio üdülővárosban.

    Habár megszokott, hogy - akár élő, akár elhullott - pingvineket találunk itt a parton a Magellán-szoros felől érkező erős tengeráramlatok miatt, idén minden korábbinál több madár sodródott el eddig - mondta Eduardo Pimenta, az egyik környezetvédelmi szervezet főmunkatársa.

    Az elhullott pingvinek túlnyomó része nagyon fiatal volt, a tojásból éppen kikelt madarak még nem voltak kellőképpen megerősödve, hogy megküzdjenek az erős tengeráramlattal.

    A szakemberek megosztottak annak megítélésében, hogy mi okozhatja a szokatlan pingvinpusztulást.

    Thiago Muniz, a helyi állatkert állatorvosa szerint a túlhalászás miatt a pingvineknek egyre beljebb kell merészkedniük a tengerbe, hogy táplálékot találjanak. Így sebezhetőbbé válnak az erős tengeráramlatokkal szemben, amelyek könnyen magukkal ragadhatják őket.

    A másik magyarázat szerint a szennyezések - mint például az egyre gyakoribb tengeren úszó olajfoltok - legyengítik az állatok immunrendszerét, ami miatt gombák és baktériumok támadják meg például a tüdejüket - mondja Thiago Muniz.

    Ezzel szemben Erli Costa, a Rio de Janeiró-i egyetem biológusa azt mondja: a szennyezés mértéke még nem olyan nagy, hogy az veszélyeztetné a madarakat. Szerinte a globális felmelegedés miatt lehet egyre több fiatal beteg pingvint találni. A klímaváltozás ugyanis hatással van az áramlatokra, és a korábbinál több ciklont is előidéz, ami viharosabbá teszi a tengert - magyarázta a szakember.

    Brazília minden évben tucatszámra szállítja vissza a partjainál "kikötő" pingvineket az Antarktiszra és Patagóniába.