Árpád
-2 °C
3 °C

Kiirtják a halzabáló fókákat

2000.07.31. 14:55
Rossz idők járnak az afrikai állatokra. A Cape Town közelében fészkelő pingvinek egy ,,szokásos" olajszennyeződés miatt kerültek veszélybe, de még náluk is szomorúbb sors vár a Namíbiában élő medvefókákra. Míg a természetvédők igyekeznek a pingvineket kimenteni az olajból, a Namíbiai kormány 67.000 fóka lebunkózására készül: állítólag túl sok halat esznek. Ráadásul a fókaügyben a természetvédők tehetetlenek.
A fókák halálra bunkózása nagy valószínűséggel az állatvédők heves tiltakozását váltja majd ki
Az állatvédők figyelemmel kísérhetik az öldöklést

A namíbiai kormány nemrégiben bejelentette, hogy idén 67 ezer medvefókát szán ,,kiirtásra", mivel az állatok veszélyeztetik a halállományt. Az elmúlt hat évben nem volt példa ilyen mértékű pusztításra. A fókák halálra bunkózása nagy valószínűséggel az állatvédők heves tiltakozását váltja majd ki.

A ,,fóka-betakarítási" szezon augusztus elsejétől november 15-ig tart, ez idő alatt a ,,bérgyilkosok" mintegy hatvanezer fóka bébivel és hétezer hímmel végeznek. Az állatvédők tehetetlenek: a namíbiai kormány annyira volt belátó, hogy engedélyezte: figyelemmel kísérhetik az öldöklést. Az idén kiirtásra ítélt fókák száma a tavalyi 35 ezres kvótának majdnem a duplája, ezért a kormány most nem is két, hanem négy céget bízott meg a feladattal.

A hímek pénisze kedvelt afrodiziákum

Az ország, ahol a legtöbb medvefóka él, kitart amellett, hogy lebunkózza az állatokat: az állatvédők ellenben az állatállomány ilyen mértékű pusztítását esztelenségnek tartják.

A fókákat addig ütik (a bunkózás azért, hogy kíméljék bundájukat), míg bele nem pusztulnak. A bikák péniszét értékesítik, és az ínyencek por alakban italba keverve afrodiziákumként - szerelmi serkentőként - fogyasztják. A fókazsír és a bébik bundája iránt úgyszintén nagy a kereslet, mindkettő magas áron értékesíthető.

Az idei 1994 óta a legnagyobb mértékű pusztítás: akkor Namíbiában 55 ezer bébit és 12 ezer bikát végeztek ki. Ugyanebben az évben hozzávetőleges számításokra alapozva a fókák 800 ezres populációjából 200 ezer halt éhen, amikor is a klíma megváltozása nyomán tűntek el a fókák fő táplálékát jelentő halak.

Namíbia kormánya nemcsak a fókák irtásában jeleskedik: a szardíniákból is többet halászik; a tavalyi 15 ezer tonna szardíniáról 25 ezer tonnára emelkedett a kvóta, amely miatt a namíbiai halászati miniszter aggodalmának adott hangot.

Szivárog az olaj

Ornitológusok egy csoportja látogatott el a Cape Towntól nem messzi Robben - szigetekre, hogy megfigyeljék: vajon az afrikai pingvinek, amelyeket olajszennyeződésből mentettek ki egy hónapja, hogyan érzik magukat fészkelőhelyükön, ahová csak nemrég telepítették vissza őket.

Az állatok visszaköltöztetése ugyanis aggodalmakra adott okot: úgy tűnik, hogy az elsüllyedt hajó roncsai közül még mindig szivárog az olaj.

Pingvin Péter hazaúszott

Egy Péter nevű pingvin, aki még az első költözködés alkalmával tűnt el, és a műholdas keresés ellenére sem találták, de most megkerült. Visszatérése nemzetközi ünneplésre adott okot: a hős madár 800 km-t úszott, míg visszaért szülőhelyére. Ám, mielőtt végleg elengedték volna, hátára - biztos, ami biztos - jelzőkészüléket ragasztottak.

Péter most tehát ismét együtt van családjával, ezer másik afrikai pingvin között, akiket a Robben -szigetekről és más közeli fészkelőhelyekről menekítettek ki még akkor, amikor az olajfolt pusztulással fenyegette otthonukat. Ők voltak a legnépesebb kolónia, akiket ez idáig sikerült megóvni a pusztulástól.

A szennyeződés sajnos pont a fészkelőidény közepén történt, így legalább ezer tojás - benne a leendő kispingvinekkel - végleg odaveszett. A természetvédők úgy vélekednek, hogy a madarakat túl korán telepítették vissza: az olajszivárgás még mindig veszélyezteti az állatokat.

Ráadásul a viharos erősségű szél és a robajló tenger akadályozza azokat a munkálatokat, amelyekkel a maradék olajat próbálják kiszivattyúzni a roncsból. Néhány pingvin pedig az erősebben szennyezett víz felé úszva ismét bajba kerülhet: úgyhogy őket ismét ki kell majd menteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?