Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bécsben tilos az itt a piros, hol a piros

2005.10.06. 11:44
Októbertől már hivatalosan is tiltják az utcai szerencsejátékot, mert a hivatalok azt gondolják, hogy mindenki csal. Egy játékost mégis felmentett a bíróság, mert nem jött rá a trükkre.

Az osztrák főváros bevásárlóutcáiban és közterein közel egy éve burjánzásnak indult az "itt a piros hol a piros" szerencsejáték. A bécsi tartományi parlament ezért még a nyári szünet előtt módosította a rendezvények szervezésére vonatkozó törvényt. Ebben október 1-jétől a tiltott rendezvények közé sorolták a játékot.

Akit mostantól itt a piros, hol a pirosozáson kapnak, nemcsak a tétnek inthet búcsút, de hétezer eurós büntetésre is számíthat. Ez egyaránt vonatkozik játékosra és fogadóra.

A törvénymódosítás szükségességét azzal indokolták, hogy a fogadók nagy része veszít, ezért kizárt, hogy ne csalnának a Mariahilfer Strassén ötvenméterenként tábort verő játékosok.

Ügyes játékos

A Bécsi Tartományi Bíróságon nemrég "kijátszotta" magának a szabadságát egy itt a piros, hol a piros játékos. A 43 éves férfit még februárban tartóztatta le két rendőr a Mariahilfer Strassén, mert erős volt a gyanújuk, hogy becsapja a játékos kedvű gyalogosokat.

A tárgyaláson a vádlott ártatlanságának bizonyítására kipakolta felszerelését az asztalra, és arra kérte a jelenlévőket, hogy figyeljék, csal-e. Senkinek sem sikerült rajtakapnia semilyen trükkön, mégis minden játékot megnyert.

Az őt letartóztató két rendőr is elbizonytalanodott: lehet, hogy csak egy valóban nagyon ügyes játékosról van szó. A bíró az ártatlanság vélelmére hivatkozva felmentette a vádlottat.