Benedek
-5 °C
5 °C

Háromszáz éves garancia a pisai toronyra

2001.06.18. 14:20
Tizenegy évig tartó restaurálási munkálatok után szombaton konfettiesővel üdvözölték Pisa város lakói leghíresebb tornyuk újranyitását. Évente átlagosan egymillió turista keresi fel Pisa ferde tornyát.
A pisai torony
A világ egyik leghíresebb építészeti alkotása a pisai ferde torony tizenegy évnyi restaurálási és stabilizálási munkálatok után szombaton konfettieső alatt ünnepélyesen megnyílt a turisták előtt. A tornyot 1988-ban zárták be az évi egymillió látogató előtt, mivel nyilvánvaló volt, hogy beavatkozás nélkül a ferde torony ledőlhet.

Háromszáz éves garancia

A torony ferdülésének megállítási munkálatai során - melyre az építők, restaurátorok 300 évnyi garanciát vállaltak - 40 centiméternyi kilengést sikerült visszahozni, és úgy nyilatkoznak, hogy az 58,5 méter magas, 828 éves épület nem ferdül tovább.

Egy évvel ezelőtt újságírók egy csoportja és vállalkozó szellemű egyetemisták tesztelhették a pisai ferde torony 230 lépcsőjének teherbírását. Ígéretükhöz híven az építők egy évvel később ünnepélyesen is átadták a műemléket a turistáknak. A ceremónián a restaurálás élharcosa, Massimo D'Alema volt miniszterelnök is részt vett. A restaurálási munkálatok 28 millió eurót emésztettek fel. A munka elvégzéséhez 15 új törvényre volt szükség, ezeket 11 egymás utáni kormány írta alá.

Átlagosan évente egymillió turista érkezik

A turisták 25-30 fős csoportokban látogathatják a ferde tornyot, és átlagosan 30 percig tartózkodhatnak az műemlékben. A hivatalos adatok szerint 1928-tól bezárásáig 18 millióan fordultak meg a pisai ferde toronyban, az utóbbi években átlagosan évente egymillióan.