Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Kiegyensúlyozták a pisai ferde tornyot

2008.05.29. 10:34
Mostantól 200 évig nem dől tovább a pisai ferde torony, a 10 éve ezen dolgozó mérnököknek sikerült stabilizálni az épületet. A 26 millió eurós projekt részeként 70 tonna földet ástak ki a torony északi része alól.

800 év után sikerült megállítani a pisai ferde torony további dőlését, közölték a mérnökök, akik 10 éve dolgoznak Olaszország egyik leghíresebb épületének kiegyensúlyozásán. A 26 millió eurós (6,2 milliárd forint) projekt vezetője azt mondta, a torony mostantól legalább 200 évig stabilan fog állni, írja a BBC.

A mérnökcsoport 70 tonna földet távolított el az épület északi oldala alól, amivel azt érték el, hogy a torony saját súlyától stabilizálódott. Már a munka befejezése után mérésekkel bizonyították, hogy a torony felfele mozgott.

Jelenleg az épület 48 centivel egyenesebb korábbi állapotánál, további mozgását a földbe illetve a toronyba telepített kamerákkal monitorozzák. A megfigyelések bebizonyították, hogy Pisa nevezetessége egyensúlyba került, egyáltalán nem mozdul.

A 12. század végén, a torony építésekor már észlelték, hogy kibillent az egyensúlyból. A dőlést már akkor megpróbálták megállítani, az építkezés hosszabb időre le is állt. Végül azt sikerült elérniük, hogy a torony csak kis mértékben dőlt, bár a legfrissebb kutatásokból az derült ki, hogy az eredeti tervek szerint a tornyot függőlegesre tervezték.

  • Vennék
  • Hírek