Megnyitják a pisai tornyot

2000.06.17. 16:31
A turisták számára csak csak egy év múlva nyílik, de a kiválasztott újságírók és egyetemisták 230 lépcsőfokon fellépkedve tesztelhetik a 16 centivel kiegyenesített pisai ferde tornyot. A szakértők garanciát is vállalnak munkájukra, kereken 300 évet.

Örökre ferde marad
A pisai tornyot kétszáz éven keresztül építették, ami nem volt szokatlan a középkorban. 1173. augusztus 9-én kezdődtek el a munkálatok, a harmadik szintet 1178-ban fejezték be, a munkásokat száz éves szabadságra küldték, hogy aztán 1272-ben kezdték újra kezdjék az építést. A munka rövid ideig tartott, hat évvel később 1278-ban a hetedik szintnél járva újból félretették a munkát, végül 1360-ban tíz év alatt megépítették a nyolcadik szinten található haranglábat.

A torony ferdeségére már akkor rájöttek, mert az építési munkálatok második fázisában már módosítottak valamicskét az épület tervein, míg az építés harmadik fázisában, a haragláb építésénél a déli részen már négy helyett hat lépcső található, ez északi, félfokos kilengés korrekciójának felel meg. 1838-ban, amikor rohamosan ferdülni kezdett a torony, megpróbálták a kilengést megállítani, de a beavatkozásnak az lett a következménye, hogy az épület strukturálisan megváltozott, a felső része más fokban ferdült el mint az alsó része.

A hivatalos honlap

Azért a torony hivatalos honlapjának felépítése is titáni munka volt. Az olasz stílus szerint kissé rendszertelen információ bőséges: a toronyról ,,csupán" 6400 fénykép tekinthető meg, többszáz oldalon keresztül olvashatunk róla. És el se kell utazni Pisa városába, a Quick Time Virtual Reality tour az utolsó szinten lévő haranglábat tárja fel nekünk.

A történészek nem tudják eldönteni, hogy a torony tervezője akarta eleve ferdének tornyát, az viszont biztos, hogy a torony azért kezdett el ferdülni, mert az alapozás alatti föld süppedni kezdett. Pontos és regsiztrált méréseket csak 1911-ben végeztek, de a különböző festőművészi ábrázolásokból kitűnik, hogy a torony már akkor sem volt egyenes. Az 1911-es adatok szerint 4,22 méterrel tért el a hetedik és az első szint. 1992-ben pedig egy elektronikus mérőműszert szereltek fel a toronyba, mely legkevesebb 4 percenként történő változásokat jelez valós időben. Északon 1,86 méterrel, délen pedig 3,75 méterrel süppedt be a talaj, ez 1,89 méteres süppedési szintkülönbséget jelent.

Míg az 1838 előtt a torony évenként egy milimétert dől el, talán a talajmozgások (vagy az évi egy millió látogató) miatt a dőlés felgyorsult. Pisa hírességét 1988-ban a látogatók előtt bezárták, és elkezdődtek a ferdülés ideiglenes ill. végleges megállításának munkálatai.

A tornyot biztonysági okokból lehorgonyozták
1993-ban 600 tonnányi vasat erősítettek a torony oldalára, így fél fokkal visszahúzták a tornyot és ideiglenesen leállították ferdülését. Az 1996-ban kezdődő munkálatok során először tovább biztosították a tornyot: acélkörzetet erősítettek oldalára és a környező épületekhez ,,horgonyozták". Második fázisban a torony alapja alatti süppedős talajt betonlemezekkel helyettesítik folyamatosan. A munkálatok sikerrel jártak, a szakembereknek sikerült 16 cm-es kilengést ledolgozni, elmondásuk szerint az elkövetkező 300 évre stabilizálták a torony állapotát.

A mostani hétvégére újságírókat és egyetemistákat hívtak meg a toronyba, a 230 lépcső megmászása ma már bizonságos feladat. A turisták számára azonban csak egy év múlva nyílik meg a torony, de nem árt előre feliratkozni.