Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Börtönbüntetés a lázadóvezér leszármazottainak

2004.10.29. 10:22
Bebörtönözhetik Fletcher Christian, a Bounty lázadóvezérének két közvetlen leszármazottját is. A Pitcairn szigetén kirobbant szexbotrányban hat szigetlakót, a sziget férfipopulációjának majd felét találták bűnösnek. Mivel komoly szerepet játszanak a sziget életében, a bíróság viszonylag enyhe ítéletet hozott.
Kettőtől hat évig terjedő börtönbüntetésre ítélték a pitcairni szexbotrány négy vádlottját. Két másik, szintén bűnösnek talált pitcairnit közhasznú munkára köteleztek. A negyvenhét lakosú, a Bounty lázadóinak leszármazottai által benépesített sziget történelmének legnagyobb - a sziget férfilakosságának szinte teljes egészét érintő - perének első fordulója az ítélethirdetéssel lezárult.

Börtönben a lázadóvezér leszármazottai

A bíróság három év börtönt szabott ki a sziget polgármesterére Steve Christianre, akit öt, tizenhat év alatti lány megerőszakolásával vádoltak. Christian állítása szerint Fletcher Christian, a Bounty lázadóvezérének egyenesági leszármazottja. Fiát, Randy Christiant hat év börtönre, a hetvennyolc éves Len Brownt két év börtönre, Terry Youngot öt év börtönre ítélték.

A pitcairniek szerint a kiskorú lányokkal folytatott viszony a sziget kultúrájának szerves része.

Vitatják a fennhatóságot

Az első körben a sziget tizennégy férfilakója közül hatot állítottak bíróság elé, de további hét vádlott beidézését is tervezik. A többszöri liliomtiprással vádolt férfiak viszonylag enyhe büntetést kaptak. Az eljáró bíró szerint a komolyabb büntetés a kívánttal ellentétes hatást válthatott volna ki, hiszen a férfiak létfontosságúak a sziget működése szempontjából.

Az első fokú ítélet még nem jogerős, a fellebbviteli tárgyalásig a vádlottak szabadlábon maradnak. A jövő évben sorra kerülő fellebbviteli tárgyaláson a vádlottak a brit joghatóságot kívánják megkérdőjelezni.

A Csendes-óceán egyik távoli zugában fekvő szigetecske jogi státusa már a bírósági tárgyalás előtt is vitatott volt. Akkor egy brit bíróság megállapította a brit korona joghatóságát, a vádlottak ügyvédei szerint azonban a brit fennhatóság megszűnt, amikor a Bounty lázadói elégették hajójukat és a szigetre költöztek.