Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Már nem keresik a Keszthelyen eltűnt tigrispitont

2003.06.22. 13:28
Felhagytak a Keszthelyen eltűnt kölyökkorú tigrispiton keresesével - közölte a rendőrség. A szakértő szerint elképzelhető, hogy a kétméteres kígyó már nem is él, ugyanis nem bírja a tartós húsz fok alatti hőmérsékletet.
Abbahagyták vasárnap annak a tigrispitonnak a keresését, amely a héten tűnt el Keszthelyen - közölte a rendőrség vasárnap az MTI-vel. A kétméteres indiai kígyót 24 órán át szakemberek bevonásával keresték, de nem sikerült megtalálni. A tigrispiton eltűnését nem a tulajdonos, hanem más személy jelezte a rendőrségnek az elmúlt csütörtökön.

A szakértők szerint a 20 hónapos kígyó, ha még él is, emberekre nem veszélyes, mivel csak 10 kilogramm súly alatti kisebb állatokat képes összeroppantani. Bertalan János alezredes, Keszthely rendőrkapitánya elmondta: az általuk felkért hüllőszakértő, Both Zoltán szakvéleménye alapján szombaton abbahagyták a kölyök kígyó felkutatását.

"Az ő segítségével sem talált egyetlen nyomot sem a kereső csapat a tulajdonos által késve megjelölt parkos területen. Lehet, hogy már nem is él a kölyökpiton, mert több órás 20 Celsius-fok alatti hőmérsékleten elpusztul" - hangsúlyozta az alezredes.

Törvényszegő tulajdonos

A rendőrség már csak adatgyűjtést folytat, a tulajdonos férfi ugyanis nem tudta felmutatni a 2001-ben vásárolt kis piton tartási engedélyét és e kiemelten védett hüllőfajta tartását nem jelentette be sem az önkormányzatnak, sem a természetvédelmi hatóságnak. Ráadásul az állatot közterületre kivinni tilos - közölte Bertalan János.

A rendőrkapitány hozzátette: kiderült, hogy már június 18-án eltűnt a kis tigrispiton, de ezt a férfi nem jelentette be, inkább maga keresgélt és a parkbeli járókelőknek mondta el, mit keres. "A pontos körülményeket feltárni segítő személyek információit továbbra is gyűjtjük, de bejelentést tettünk a Balatonfelvidéki Nemzeti Park igazgatóságánál, hogy a maguk hatáskörében folytassanak vizsgálatot a férfinél a kígyótartás körülményeivel kapcsolatban és intézkedjenek" - tájékoztatott a keszthelyi kapitányság vezetője.