Ágnes
-1 °C
2 °C

'Az újlipótvárosiak nem akarnak tengerpartot!'

2003.07.07. 18:08
A Varga László Társaság hétfőn a Duna-rakparton tiltakozóakciót tartott a Budapest Plage ellen. A szervezők szerint sok lesz a dugó, még több a homok, és nagy lesz a zaj, ezért aláírást gyűjtenek, melyet egy petícióval együtt kedden átadnak Demszky Gábornak. A tüntetésre négy nyugdíjas asszony ment el. A szervezők bemutatták, mit művel a szél a homokkal.
A demonstráción a 3 szervezőt kivéve négy nyugdíjas hölgy, négy rendőr, és vagy tíz újságíró jelent meg. Az egyik szervező, Molnár Béla, a Kereszténydemokrata Néppárt XIII. kerületi elnöke elmondta, aláírásgyűjtésbe kezdtek a "budapesti tengerpart" kiépítése ellen, mert a környéken élők jelentős része tiltakozik a rakpart átalakítása ellen.

A társaság eddig 3200 aláírást gyűjtött össze az angyalföldi lakosoktól. Az aláírásokat csatolják petíciójukhoz, melyet Demszky Gábornak fognak átadni kedden. Céljuk, hogy a főváros függessze fel, vagy vonja vissza az augusztus 6. és 20 között, a Duna-partra álmodott "Budapest plaget". A főváros már korábban nyilatkozott, hogy nem kívánja megváltoztatni terveit, és a Margit hídtól a Dráva utcáig lezárja a rakpartot.

Bícs
Több száz köbméter homokkal, cserepes pálmákkal, nyugágyakkal, napernyőkkel próbálja a 20-30-as évek francia Riviérája (és kissé a korabeli Dunakorzó) hangulatát Budapesten, az Újpest rakparton felidézni augusztus 6. és 20. között a Budapest Plage-t szervező Atmosphere Kft.

Honnan fúj a szél?

"Nem szeretnénk, hogy a rakpart lezárása miatt még tragikusabbá váljon a fővárosban a közlekedés" - érvel Molnár Béla. A társaság szerint ugyancsak sok problémát fog okozni a rakpart kiszórt homok: a szél szét fogja hordani, és az érintett városrész tele lesz homokdűnékkel. Emellett a kereszténydemokraták az éjszakai szórakozók zajától is szeretnék megkímélni a lakosságot.

A sajtótájékoztató részeként a szervezők a helyszínen bemutatták, mit fog művelni a szél a "tengerparton": a járdán szétszórtak egy zacskó homokot. A tüntetés végén a szervezők süteménnyel és vízzel kínálták a négy nyugdíjast.

Markánsan nyomulnak

A Varga László Társaságot főváros kereszténydemokrata szervezetek elnökei alapították az Országgyűlés közelmúltban elhunyt korelnökének emlékére. Az egyesület elnöke Semjén Zsoltot, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökhelyettese, fideszes országgyűlési képviselő. Az alapítók azt szeretnék elérni, hogy ismét markáns kereszténydemokrata politizálás legyen Magyarországon.