Ágnes
-1 °C
2 °C

Indonéz muzulmánok támadják a Playboyt

2006.04.12. 15:27
Körülbelül 300 szélsőséges muzulmán támadt szerdán a Playboy Jakarta-i épületére a lap indonéziai megjelenése ellen tiltakozva.

Fehér ruhás tüntetők pár nappal a Playboy indonéziai megjelenése után kövekkel dobálták meg a lap Jakarta déli részén álló épületét, jelentette a Reuters. A tömeg több ablakot betört, és „Allah akbar” felkiáltással széttépett pár példányt.

A magazin a muzulmán országban visszafogottabb verzióban jelent meg, nem mutat meztelen testeket. A megjelenése körüli vitatott körülményeknek és vallásos csoportok tiltakozásának köszönhetően így is pillanatok alatt elfogyott az újságos standokról. Egyébként nem ez az egyetlen férfimagazin a délkelet-ázsiai szigetországban, enyhébb változatban már megjelent a Maxim és az FHM, valamint számos hazai újság, minimális ruhában pózoló nők színes képeivel.

A demonstrációt szervező szélsőséges muzulmán csoport, az Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI), arról ismert, hogy gyakran maga ítélkezik afelett, mi törvényes és mi nem. Megtámadtak már több masszázs szalont, valamint olyan bárokat, ahol a böjt idején alkoholt árultak.

Az incidens helyszínén több tucat rendőr tartózkodott, de senkit sem tartóztattak le. A rendőrség főnöke megígérte, kérdőre fogja vonni a szervezet vezetőit és őrizetbe veszik az elkövetőket.