Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rekordra tör a 26 lábujjú macska

2007.06.12. 11:01
A macskáknak normálisan 18 lábujjuk van. Desnek, a walesi polydactylnak viszont 26. Ez, gazdája szerint, világrekord.

Világrekordként akarja elismertetni macskája huszonhat lábujját egy walesi macskatulajdonos, írja a BBC. Alison Thomas hosszas kutakodás után sem talált dokumentált esetet olyan polydactyl (többlábujjú) macskáról, aminek ennél több ujja lett volna.

A feljegyzések szerint ugyan Kaliforniában élt egy Mickey Mouse névre keresztelt, 32 lábujjú macska is, de az nem szabályos polydactyl macska volt, hanem valószínűleg négynél több lábfeje nőtt.

A macskáknál a többlábujjúság nem ritka betegség. Normálisan a macskáknak a hátsó lábain öt-öt, a melső mancsain négy-négy lábujj van. Walesben, Cardiganshire megyében azonban gyakoriak a hat lábujjas macskák is - a típust ezért cardimacskának is hívják.

Thomas szerint azonban macskája, Des még az átlagos cardiganshire-i mezőnyből is kiemelkedik hat lábujjas hátsó és hétlábujjas melső mancsaival. A macskának amúgy nem okoznak egészségügyi problémákat extra lábujjai.

"Kicsit temperamentumos, ezért néha eljár a mancsa, a sok karmával pedig elég csúnya sebeket tud ejteni. De a gyerekek tudják, hogy óvakodniuk kell Des karmaitól" - mesélte Thomas a BBC-nek.