Olivér
4 °C
8 °C

Részben újra tárgyalják a korrupcióval vádolt pénzügyőrök perét

2008.09.19. 14:50
A Debreceni Ítélőtábla harminckét vádlott esetében hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét, és új eljárást rendelt el, a többi vádlottnak jelentős mértékben csökkentette a büntetését. A 61 vádlott többségét, köztük 29 pénzügyőrt vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, nemzetközi kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel és közokirat-hamisítással vádolták.

A vádlottak padján pénzügyőrök, vámhivatali dolgozók, szállítmányozási vállalatok gépkocsivezetői ültek javarészt, de volt köztük árufuvarozó vállalkozás ügyvezetője, illetve fuvarszervezője is.

A vád szerint a pénzügyőrök nemzetközi közúti árufuvarozói engedéllyel nem rendelkező járművek határátlépését intézték, hivatali kötelességüket megszegve.

Az esetek 2001. november és 2003. szeptember között történtek a hidasnémeti vámhivatal, tornyosnémeti közúti határátkelőhelyénél. A vádlottak közreműködésével nagy mennyiségű cukor érkezett Magyarországra vámkezelés nélkül az adott időszakban - tartalmazta  a vádirat.

A vádlottak többségét az első fokon eljáró Borsod-Aba-Zemplén Megyei Bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte.

A Debreceni Ítélőtábla döntését ismertetve Balla Lajos tanácselnök kifejtette: az elsőfokú bíróság eljárási szabályt sértett, amely lényeges hatással van az ügy elbírálására és a büntetés kiszabására.

Ezért az ítélőtábla 32 vádlott esetében az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el. A többi esetben az ítéleteket mérsékelte, illetve előzetes mentesítést adott a vádlottaknak.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az érintett pénzügyőrök tovább folytathatják szolgálatukat a testületnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?