Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Részben újra tárgyalják a korrupcióval vádolt pénzügyőrök perét

2008.09.19. 14:50
A Debreceni Ítélőtábla harminckét vádlott esetében hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét, és új eljárást rendelt el, a többi vádlottnak jelentős mértékben csökkentette a büntetését. A 61 vádlott többségét, köztük 29 pénzügyőrt vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, nemzetközi kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel és közokirat-hamisítással vádolták.

A vádlottak padján pénzügyőrök, vámhivatali dolgozók, szállítmányozási vállalatok gépkocsivezetői ültek javarészt, de volt köztük árufuvarozó vállalkozás ügyvezetője, illetve fuvarszervezője is.

A vád szerint a pénzügyőrök nemzetközi közúti árufuvarozói engedéllyel nem rendelkező járművek határátlépését intézték, hivatali kötelességüket megszegve.

Az esetek 2001. november és 2003. szeptember között történtek a hidasnémeti vámhivatal, tornyosnémeti közúti határátkelőhelyénél. A vádlottak közreműködésével nagy mennyiségű cukor érkezett Magyarországra vámkezelés nélkül az adott időszakban - tartalmazta  a vádirat.

A vádlottak többségét az első fokon eljáró Borsod-Aba-Zemplén Megyei Bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte.

A Debreceni Ítélőtábla döntését ismertetve Balla Lajos tanácselnök kifejtette: az elsőfokú bíróság eljárási szabályt sértett, amely lényeges hatással van az ügy elbírálására és a büntetés kiszabására.

Ezért az ítélőtábla 32 vádlott esetében az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el. A többi esetben az ítéleteket mérsékelte, illetve előzetes mentesítést adott a vádlottaknak.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az érintett pénzügyőrök tovább folytathatják szolgálatukat a testületnél.