Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hosszabb sorok Ferihegyen

2006.10.31. 16:20
Megváltoznak a repülőtéren a biztonsági szabályok. Szigorúbb ellenőrzés hosszabb becsekkolást eredményezhet.

Szigorúbb ellenőrzési szabályok lépnek hatályba a hazai légiközlekedésben is november 6-tól, miután az Európai Bizottság ettől az időponttól meghatározta a légiközlekedés-védelem minimumának közös követelményeit, közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A repülőjáratokra egy utas összességében egy liternyi folyadékot vihet fel, és a tárolóedények mérete külön-külön 100 milliliter lehet. Ez nem vonatkozik azonban az ellenőrzést követően a repülőtéren vásárolt italokra. Több üveget vagy palackot átlátszó műanyagtasakban összegyűjtve lehet a fedélzetre vinni. A rendelet bevezetésétől számított egy hónapon keresztül a repülőterek és a légitársaságok biztosítják a tasakot.

A tasakot be kell mutatni

A műanyag tasakokat az utasbiztonsági ellenőrzések alkalmával be kell mutatni. A szigorítás értelmében a biztonsági ellenőrzésekkor az utasnak le kell vennie a nagyobb méretű felsőruházatot. A laptopokat és más, nagyobb méretű elektronikai eszközöket külön vizsgálják át, ezért azokat az ellenőrzéskor ki kell venni a csomagból.

A szabályozásról november 1-jétől az alábbi, és egy másik honlapon olvashatnak. A Malév augusztus 10-én már megtiltotta a Londonban átszálló utasainak, hogy folyadékot a fedélzetre vigyenek, azt csak a feladott poggyászba tehették.

Az intézkedés azután született, hogy augusztus közepén több készülő merényletet hiúsítottak meg, amelyek célja - Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő - utasszállító repülőgépek felrobbantása lett volna. A merényletre készülők terve az volt, hogy kézipoggyászukban viszik a fedélzetre a robbanószerkezetet.

Szakértők arra számítnak, hogy a szigorítások rendkívüli mértékben lassítják majd az utasok ellenőrzését, ami torlódásokhoz vezethet, és különösen nehéz lesz az Európai Unión kívüli utasok kezelése. A poggyászként feladott csomagokra vonatkozó szabályok nem változnak.