Gusztáv
3 °C
6 °C

Szándékos mérgezés okozta száz ember halálát Kínában

2002.09.16. 10:01
Valószínűleg szándékos mérgezés okozhatta száznál is több ember, köztük sok iskoláskorú gyermek halálát Kína keleti részén. Egy tangsani gyorsbüfé reggelijébe patkányméreg került, a mérgezett ételből közel kétszáz ember fogyasztott. A kommunista párt közelgő kongresszusára tekintettel a hatóságok kicenzúrázták a rossz hírt az újságokból.
Patkányméreg okozta több mint száz ember halálát Kína keleti részén - állapította meg az ország rendőrsége. Valamennyi áldozat egy tangsani gyorsétkezdében reggelizett. A tartományi kormányzat egyik tisztviselője szerint szándékos mérgezés történt. Az étterem vezetőjét a rendőrség letartóztatta.

Kicenzúrázták a rossz hírt a lapokból

A helyi sajtó eddig több mint negyven halálesetről számolt be, az AFP szombati jelentése szerint legalább kétszázan fogyasztottak a mérgezett ételekből. Az áldozatok között sok iskoláskorú gyermek is van. A tájékozódást nehezíti, hogy a BBC helyi tudósítójának jelentése szerint a kínai lapokat cenzúrázzák, az áldozatok számára utaló adatokat törlik a tudósításokból. Ennek oka a kínai kommunista párt kongresszusának közeli időpontja lehet, a hatóságok ilyenkor kerülik a rossz hírek közlését.

A mérgezés szombaton történt, a szemtanúk több tucat emberre emlékeznek, akik a reggeli rizsgombóc elfogyasztása után vért hánytak, majd elájultak a gyorsétkezde melletti utcában. "Az egyik percben még békésen reggelizett, majd hirtelen lezuhant a székéről. Azt hittük hogy félrenyelt" - mesélte el az egyik szemtanú egy idősebb férfi esetét a BBC-nek. A hatóságok lezárták a környéket.

Gyakori mérgezések

Az áldozatok között sok iskoláskorú gyermek is van, mivel egy közeli iskola a büfétől szerezte be a gyermekek reggelijét. Kínában gyakoriak az ételmérgezések, nagy részük oka egyszerű hanyagság, ám nem ritkák a szándékos mérgezések sem - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. 2001 augusztusában 120 ember betegedett meg egy étterem mérgezett tésztájának elfogyasztása után, nemrégiben pedig 92 iskolás került kórházba mérgezett étel fogyasztása után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!