Lenke
18 °C
28 °C

Szándékos mérgezés okozta száz ember halálát Kínában

2002.09.16. 10:01
Valószínűleg szándékos mérgezés okozhatta száznál is több ember, köztük sok iskoláskorú gyermek halálát Kína keleti részén. Egy tangsani gyorsbüfé reggelijébe patkányméreg került, a mérgezett ételből közel kétszáz ember fogyasztott. A kommunista párt közelgő kongresszusára tekintettel a hatóságok kicenzúrázták a rossz hírt az újságokból.
Patkányméreg okozta több mint száz ember halálát Kína keleti részén - állapította meg az ország rendőrsége. Valamennyi áldozat egy tangsani gyorsétkezdében reggelizett. A tartományi kormányzat egyik tisztviselője szerint szándékos mérgezés történt. Az étterem vezetőjét a rendőrség letartóztatta.

Kicenzúrázták a rossz hírt a lapokból

A helyi sajtó eddig több mint negyven halálesetről számolt be, az AFP szombati jelentése szerint legalább kétszázan fogyasztottak a mérgezett ételekből. Az áldozatok között sok iskoláskorú gyermek is van. A tájékozódást nehezíti, hogy a BBC helyi tudósítójának jelentése szerint a kínai lapokat cenzúrázzák, az áldozatok számára utaló adatokat törlik a tudósításokból. Ennek oka a kínai kommunista párt kongresszusának közeli időpontja lehet, a hatóságok ilyenkor kerülik a rossz hírek közlését.

A mérgezés szombaton történt, a szemtanúk több tucat emberre emlékeznek, akik a reggeli rizsgombóc elfogyasztása után vért hánytak, majd elájultak a gyorsétkezde melletti utcában. "Az egyik percben még békésen reggelizett, majd hirtelen lezuhant a székéről. Azt hittük hogy félrenyelt" - mesélte el az egyik szemtanú egy idősebb férfi esetét a BBC-nek. A hatóságok lezárták a környéket.

Gyakori mérgezések

Az áldozatok között sok iskoláskorú gyermek is van, mivel egy közeli iskola a büfétől szerezte be a gyermekek reggelijét. Kínában gyakoriak az ételmérgezések, nagy részük oka egyszerű hanyagság, ám nem ritkák a szándékos mérgezések sem - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. 2001 augusztusában 120 ember betegedett meg egy étterem mérgezett tésztájának elfogyasztása után, nemrégiben pedig 92 iskolás került kórházba mérgezett étel fogyasztása után.