György
14 °C
24 °C

Nyomoznak a miskolci pókember után

2001.08.03. 14:31
Egy tízemeletes miskolci ház tetejéről kötélen ereszkedett le egy betörő a felső emeleti lakásba, és több mint egymillió forint értékű műszaki cikkekkel távozott. Hasonló bűncselekmény Budapesten is történt már, sőt, olyan is, amikor az elkövető horgászbottal juttatott fel egy kötelet az erkélyre, majd felmászott rajta. A rendőrök szerint még mindig a legegyszerűbb módszer az ajtó felfeszítése, így ritkán találkoznak pókemberekkel.
A rendőrség továbbra sem találja azt a betörőt, aki Miskolcon három héttel ezelőtt egy tízemeletes ház tetejéről ereszkedett le a felső emeleti lakás erkélyére, majd hatolt be a nyitott ajtón. Farkas József, a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője az Indexnek elmondta: a tett helyszínéről több mint egymillió forint értékű holmival távozott a betörő. Hasonló eset néhány évvel ezelőtt történt a városban, akkor egy közismert gengszter fosztott ki egy idős házaspárt. Ő időközben már le is töltötte a börtönbüntetését.

Még mindig az ajtófeltörés a sláger

A veszély felülről is érkezhet, de a betőrök többnyire mégis az ajtót választják
A fővárosban ez a betörési módszer nem jellemző - nyilatkozta az Indexnek Somodi József, a BRFK Nyomozó Főosztályának vezetője. Elmondása szerint sokkal egyszerűbb egy tizedik emeleti lakásba a hagyományos módszerrel, az ajtó felfeszítésével bejutni, mint a tetőről kötélen leereszkedni. Néhány éve azonban Budapesten is dolgoztak pókemberek, sőt, olyan is előfordult, hogy az elkövető horgászbottal dobta fel a kötelet az erkélyre, majd felmászott rajta.

Akik hevederzárral látják el lakásuk ajtaját, azok nagyobb biztonságban érezhetik értékeiket - véli Somodi. Egy felkészületlen bűnöző ugyanis nem próbálkozik a befeszítésével, ugyanis óriási zajt csapna vele. Ezeknél az úgynevezett rezgőkéses nyitószerkezeteket is nehezebben tudják alkalmazni, amelyekkel egyébként egy-egy zárt könnyedén ki lehet nyitni.

Egy lakásban sokkal egyszerűbben be lehet jutni a zár roncsolásával, mint egy rezgőkulcssal - mondta el az Indexnek az Ajtómentő Kft. munkatársa. Egy ilyen szerkezet amúgy is nagyon hangos, ráadásul nem használható minden esetben. Főként régi, kikopott záraknál vethető be. Az ajtómentő cégek szintén nem alkalmazzák az amúgy engedélyhez kötött speciális kulcsot.

Szoftver a bűnözők nyomában

A betöréses lopások felderítésére 2000. tavasztól használnak Somogy megyében egy olyant programot, amely összefoglalja a bűncselekmények jellemzőit. Tehát pontosan leírják és számítógépen tárolják az elkövetés részleteit, s ha hasonló bűncselekménnyel találkoznak, akkor könnyebben azonosíthatják az esetleges elkövetőket. A megye kapitányságain üzembe állított rendszer összefüggéseket keres, így könnyebben fény derül a sorozat-bűncselekmények elkövetőire. Arra is képes, hogy a gyanúsítottat megnevezze, ez jelentős mértékben megkönnyíti a munkájukat. Fekete József, a kaposvári rendőrség bűnügyi osztályának vezetője az Indexnek elmondta: mióta ezt a módszert alkalmazzák pókemberrel még nem találkoztak.