Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A zoológus csak kacarászott a pókparán

2005.10.04. 12:14
Koszorús törpepók és kétpettyes faggyúpók volt az a fekete özvegy, amit a napokban öltek le egy budapesti családi ház radiátora alatt. A teljesen ártalmatlan pókok még az emberi bőrt is képtelenek átharapni, annyira kicsik.

Szakemberek is megvizsgálták azokat a fekete özvegynek látszó pókokat, amiket a napokban talált egy XII kerületi lakos a radiátora alatt.

"A leölt póktetemeket befőttesüvegekben hozták be hozzánk, ahol mikroszkóp alatt vizsgáltuk meg" - mondta az Indexnek Samu Ferenc zoológus, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa. Már első pillantásra, szabad szemmel is látszott, hogy sokkal kisebb, mint egy fekete özvegy, de azért módszeresen megvizsgáltuk.

Kiderült, hogy egy Magyarországon őshonos, minden ágy alatt megtalálható pókfajról van szó. A beszállított példányok egyik része koszorús törpepók (steatoda albomaculata), míg a másik a kétpettyes faggyúpók (steatoda bipunctata) volt, mondta Samu.

Ezek az állatok fizikailag képtelenek még az emberi bőrt is átharapni, és mérgük sincs. A legtöbb ember, ha benéz a radiátor alá, nagy valószínűséggel találkozhat velük.

De hogy ezt az ártatlan nyolclábút fekete özvegynek nézték, arról nem a család tehet, hanem aki "vadállatbefogóként" meghatározta a fajt, mondta a zoológus.

Nem volt kedve bevándorolni

Az Európában élő fekete özvegy a földrész mediterrán éghajlatú térségében található a jégkorszak óta. Azóta lett volna ideje, hogy bevándoroljon az országunkba, de nem tette, mert hazánkban a telek hidegek. A globális felmelegedés pedig nem érezteti még annyira hatását, hogy rövid időn belül fekete özvegy invázióra keljen felkészülni. Ha a globális felmelegedés miatt nem is, a globalizáció miatt megjelenhetnek Magyarországon is fekete özvegyek. Az ugyanis nem kizárt, hogy ezek az ízeltlábúak egyes áruszállítmányokkal bekerülhetnek az országba.

Ha új, vagy ismeretlen pókot találnak hazánkban, arról tudományos beszámolót készítenek. A zoológus így nem tartja hihetőnek azt a hírt sem, hogy Komlón már találtak fekete özvegyet.

A tudós tudja

A fekete özvegy mérge több nap alatt fejti ki hatását, így akkor is van idő szakszerű orvosi beavatkozásra, ha véletlenül valóban ilyen pók csíp meg valakit. Ha pedig valaki nem biztos abban, hogy mit talált, akkor forduljon inkább a Tudományos Akadémia szakembereihez, mielőtt egy kókler segítségét kérné. Szerencsére vannak még tudósok ebben az országban, mondta Samu Ferenc.

Feltehetően félreértés okozta a riadalmat, mondta a fekete özvegyszerű pókot beazonosító Both Zoltán hüllőszakértő és vadállat-befogó az MTI-nek. A lakás tulajdonosával ő azt közölte, hogy egy Európában őshonos pókot, s nem az amerikai fekete özvegyet találták meg a házban. Ő arról beszélt, hogy az európai fekete özveggyel Magyarországon is lehet találkozni, három évvel ezelőtt Komlón ő is fogott európai fekete özvegyet.

Halálos veszély?

A 'fekete özvegyet' megtaláló Dernei Róbert, akinek a lakásából Both Zoltán összegyűjtötte a pókokat, azonban nyilatkozatot adott ki. Ebben elmondja, a befogó "határozottan kijelentette, hogy az általa talált állatok a hírhedt mérges pók példányai", és a családjával együtt halálos veszélyben van.

A vadállatbefogó a gyors póktalanításért 40-50 ezer forintot kért, és azt, hogy a lakás tulajdonosa ne értesítsen más szakértőt, közölte Dermei.

"Azt hittem, mindenféle felszereléssel érkezik, de nem volt nála semmi, ezért én mentem rovarirtóért és elemlámpáért a boltba. Sok kis pókot találtunk, amiről a vadállatbefogó azt mondta hogy mind halásos és mérges" - áll a nyilatkozatban

Dernei szerint gyanús volt, hogy még nagyítót sem használt, és papírlapra olyan pókokat rajzolt, mint egy kétéves gyerek. Both Zoltán azt is megtiltotta, hogy a tévéstáboknak odaadjam, vagy megmutassam a pókokat, mert akkor az állatvédők tiltakozhatnak a pókok legyilkolása miatt.

"Másnap felkerestem a Magyar Tudományos Akadémián Samu Ferencet a pókok legismertebb magyar szakértőjét, aki megerősítette, hogy ezek ártatlan állatok voltak, és ezt a véleményét bárkinek megerősíti" - állítja az átvágott Dernei.

"Both Zoltán azóta visszaadta a pénzemet, és megkért, hogy erről ne szóljak senkinek. De látva a hisztériát, kénytelen vagyok tisztázni magam" - áll Dermei Róbert nyilatkozatában.