Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Poloskainvázió Ausztráliában

2006.02.05. 08:59
Ausztráliát poloskainvázió fenyegeti - a sydneyi Klinikai Patológiai és Kísérleti Orvostudományi Intézet adatai szerint az ország némely vidékein a vérszívók száma csaknem megtízszereződött.
Poloskainvázió sújtja immár negyedik éve az idegenforgalmi ipart Ausztráliában: a vérszívók évente immár 75 millió amerikai dolláros (15 és fél milliárd forint) kárt okoznak az ország számára oly fontos gazdasági ágazatnak. A helyzet odáig fajult, hogy hovatovább már köztudott a világon, hogy Ausztráliába helyes saját ágyneműt vinni.

A poloskáktól egyre többet szenvednek a fejlett világ más országaiban, mindenekelőtt az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Az ausztrál entomológusok, azaz a rovarokkal foglalkozó szakemberek szerint évente e kellemetlen paraziták száma megkétszereződik a világban - olvashatóa NEWS.rin című, orosz hírportálon. A poloska egyébként igazi kultúrféreg, vadembereknél és félvad nomádoknál nem fordul elő, falun, sőt vidéken is ritka.

A poloska bizony csíp
Az ágyi poloska szárnyatlan, barna, ovális alakú rovar, a kifejlett egyed mintegy négy milliméter hosszú. Két, kifejezetten embervért szívó faja ismert, a közönséges ágyi poloska (Cimex lectularius) és a trópusi ágyi poloska (Cimex hemipterus). Csípése különböző kellemetlen tünetekkel jár, sőt egyes embereknél akár vérmérgezést is okozhat.

A szakemberek szerint a poloskák visszatérése azokba az országokba, ahol évtizedeken át nem látták e kellemetlen vérszívókkal, azzal magyarázható, hogy a lakosság nem hajlandó többé azokat az igen toxikus rovarirtó-szereket alkalmazni, amelyeket korábban a csótányok ellen vetettek be, s amelyek "egyúttal" a poloskákkal is végeztek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft