Valér
4 °C
8 °C

Halálra vert egy hajléktalant egy kiskőrösi polgárőr

2006.05.04. 13:15
A rendőrök fogták el azt a férfit, aki a gyanú szerint úgy összevert egy hajléktalant Kiskőrösön, hogy később belehalt a sérülésekbe. Az eset április huszonharmadikán, éjfél körül, egy kiskőrösi áruház parkolójában történt.

Holtan találtak április 29-én a kiskőrösi MÁV állomás egyik használaton kívüli épületében egy 45 éves hajléktalan férfit. Az elsődleges orvos-szakértői vélemény szerint a hajléktalan halálát verésből eredő sérülések okozták, áll a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleményében. A nyomozók először az áldozat ismerősei között kutattak információk után. A férfi panaszkodott többeknek is, hogy április 23-án éjjel a helyi Tesco áruház parkolójában egy polgárőr bántalmazta.

Így derült ki, hogy aznap éjjel egy polgárőr járőrpáros járt a parkolóban, ahol egyikük észrevette a hajléktalant. Kiszállt a kocsiból, és míg társa továbbment, ő faggatni kezdte a hajléktalant, hogy mit keres a parkolóban. Nem tudni mi hangzott el, de a szóváltás végül elfajult, és a polgárőr hatáskörét túllépve agyba-főbe verte a hajléktalant. A verést az áruház biztonsági őre szakította félbe, felszólítva a polgárőrt, hogy hagyja abba az ütlegelést. Az ekkor még életben lévő hajléktalant a polgárőrök végül magára hagyták, a mentőket senki nem értesítette.

Hangoskodó, de nem agresszív

A kapott információk alapján a megyei nyomozók szerdán eljutottak P. Mihály 53 éves kiskőrösi lakoshoz, akit őrizetbe vettek, és ellene halált okozó testi sértés gyanújával indítottak eljárást.

A férfit a megyei polgárőr szövetség azonnal kizárta tagjai közül. "Pénteken mi is határozunk a kizárásáról" - tájékoztatta az Indexet Mandics János, a kiskőrösi Polgári Önvédelmi Csoport vezetője. Mandics kérdésünkre elmondta, hogy a településen 14 éve dolgoznak polgárőrök a közbiztonságért, de ilyen erőszakra még nem volt példa. Kilencvenhat polgárőr van jelenleg a városban, a hajléktalant megverő férfi 2-3 éve állt be közéjük.

"Nem volt rá sosem különösebb panasz, hangoskodó ember ugyan, de nem agresszív" - mesélte a gyanúsítottról Mandics János, aki nem tudja, hogy mi vezetett a bűncselekményhez, tudtával a polgárőr és a hajléktalan nem volt haragosa egymásnak. Mandics sajnálatosnak nevezte a történteket, szerinte a haláleset rossz fényt vet a többi becsületes polgárőr munkájára is.