Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Három és fél év a tömegbalesetet okozó lengyel kamionosnak

2004.10.21. 13:22
Jogerős ítélet született annak a lengyel kamionosnak az ügyében, aki augusztusban öt ember életét követelő halálos közúti balesetet okozott Újfehértó közelében. A vádlott az utolsó szó jogán bocsánatot kért az elhunytak hozzátartozóitól.
Jogerősen három és fél év szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a lengyel kamionost, aki öt ember halálát okozta egy balesetben a Nyírségben - jelenti a HavariaPress. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ezzel helybenhagyta az első fokon kiszabott fogházbüntetést. A bírák több ember halálát eredményező halálos közúti baleset gondatlan okozásában mondták ki vétkesnek a kamionost.

A nagy visszhangot kiváltott közúti tragédia augusztus 24-én történt a 4-es főúton, Újfehértó közelében. A lengyel férfi által vezetett kamion tisztázatlan okból áttért a bal oldali sávba, és két személygépkocsival is összeütközött. Öt kállósemjéni lakos - egy teljes család, valamint egy anya és lánya - a helyszínen elhunyt, míg a másik autóban egyedül utazó Hajdú megyei férfi életveszélyesen megsérült.

Három másodpercnyi kihagyás

A 37 éves vádlottat első fokon a Nyíregyházi Városi Bíróság ítélte el, és a védelem ugyan tudomásul vette a döntést, az ügyész súlyosításért fellebbezett. A vád képviselője a másodfokú bíróság előtt is fenntartotta a súlyosítás iránti fellebbezést, kihangsúlyozva, hogy a férfi kirívóan súlyos balesetet okozott, és az általános megelőzés érdekében is indokolt a súlyosabb büntetés kiszabása.

A vádlott védője az ítélet helybenhagyását kérte, és kiemelte, hogy a balesetet túlélő debreceni férfi azóta túl van az életveszélyen. Hangsúlyozta, hogy a járművel és a pihenőidő betartásával is minden rendben volt, csupán három másodpercnyi kihagyás okozta a súlyos balesetet, amiben a szokatlan meleg időjárás is közrejátszhatott. A vádlott az utolsó szó jogán bocsánatot kért az elhunytak hozzátartozóitól, azért hogy ilyen nagy tragédiát okozott, amire maga sem tudja a magyarázatot. A másodfokú bíróság - mérlegelve a vád és védelem részéről elhangzott érveket- helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

A Svédországban kedden balesetet okozó magyar kamionsofőr cége elhatárolódik
Az öt halálos áldozattal járó balesetet okozó kamion tulajdonosa, a gyöngyösi Horváth Rudolf Intertransport Kft. csütörtök délig még semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a történtekről, de svéd lapokban közzéteendő nyilatkozatban kívánja kifejezni részvétét az áldozatok családjainak. A kamionos saját bevallása szerint ittasan vezetett, amikor az öt ember halálát okozó balesetet okozta. A svéd törvények értelmében ezért legfeljebb négy évet kaphat.

"Értetlenül állunk a történtek előtt, hiszen a gépkocsivezető már több mint egy éve áll az alkalmazásunkban és eddig soha semmi gond nem volt vele" - mondta el csütörtökön az MTI-nek Szabó Tibor, a vállalat gazdasági igazgatója. A gyöngyösi kft. szerdán svéd partnerétől e-mailben értesült a történtekről, de hivatalosan csütörtök délig semmilyen értesítést nem kapott sem a svéd, sem a magyar szervektől, és nem tudott kapcsolatba lépni a gépkocsivezetővel sem.

A cég a budapesti svéd nagykövetség segítségével a Sydsvenskan, a Dagens Nyheter és az Expressen című svéd lapokban szeretné kifejezni részvétét az áldozatok családjának, és nyilatkozatában egyben elhatárolódik a felelőtlen és értelmetlen cselekedettől és teljes mértékben elítéli azt. "Tudjuk, hogy ezzel nem lehet meg nem történtté tenni ezt a szörnyűséget, de osztozni szeretnénk a hozzátartozók gyászában" - mondta Szabó Tibor gazdasági igazgató.