Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Büntetőpontok miatt elvettek 13 jogosítványt

2005.03.25. 09:47
A büntetőpontok bevezetése után négy évvel 13 autósnak bevonták a jogosítványát. Főleg gyorshajtás és telefonálás miatt osztogattak pontokat a rendőrök. A pontokat két évig tartják nyilván, utána törlik a rendszerből.
Több mint négy évvel a büntetőpontok bevezetése után, nemrégiben bevonták annak az első 13 autósnak a jogosítványát, akik elérték a 18 pontot – írja a Magyar Hírlap. Rajtuk kívül újabb 5 sofőr a napokban kapja meg az értesítést.

A Belügyminisztérium közlekedés-igazgatási főosztályának vezetője elmondta, hogy összesen 458 ezer autós kapott 2001. január óta büntetőpontot. Legtöbbször - 185 ezer esetben - gyorshajtás miatt gyűltek a büntetések. 70 ezernél többen nem kapcsolták be a biztonsági övüket, és tízezer mobiltelefonálót kaptak el a rendőrök.

Ha valakinek összejön 14 pont, akkor a BM levélben figyelmezteti az autóst, aki önkéntes után képzéssel kilenc ponttal csökkentheti az eredményét. Ha valaki mégis eléri a 18 pontot, akkor fél évre bevonják a jogosítványát, majd egy rövid tanfolyam után kaphatja meg újra.

A pontokat egyébként két évig tartják nyilván, utána törlik a rendszerből.