Klaudia
-4 °C
2 °C

Vas- és betondarabok zuhantak az uszodában fürdőzőkre

2005.12.05. 14:44
Tíz gyermek és négy aszony halt meg, amikor egy urali városban leszakadt egy uszoda vasbeton teteje. A csuszovoji fürdőben a tragédiát a kivitelezés során elkövetet szabálytalanságok okozták.

A Permtől 150 kilométerre délre fekvő Csuszovoj város Delfin nevű uszodájában tíz gyerek és négy asszony vesztette életét vasárnap, miután a tető vasszerkezetének és betonoszlopainak hatalmas darabjai rázuhantak a fürdőzőkre. Kilenc sérültet szállítottak kórházba, kettőt a helyszínen láttak el.

Oleg Csirkunov, a Permi terület kormányzója az uszoda építése és üzemeltetése során elkövetett szabálytalanságokkal hozta összefüggésbe a tető leomlását. A regionális ügyészség több ember halálát okozó gondatlanság gyanújával indított eljárást.

Az NTV csatorna szerint egy tavalyi szakértői vizsgálat a Delfin uszodában rozsdásodást mutatott ki a tetőszerkezet felső fémgerendáiban. A 12 éve épült uszodát (amely a csuszovoji fémipari üzemé volt, de mára városi tulajdonba került) egy augusztusi vizsgálat üzemelésre alkalmasnak minősítette - mutatott rá Csirkunov.

A csuszovoji szerencsétlenség a moszkvai Transvaal Akvapark élményfürdő kupolájának tavaly februári beomlására emlékeztetett, ami 28 halálos áldozattal járt. Az ügyészség szerint az Akvapark tetejének leomlását, aminek 28 halálos áldozata és száznál több sérültje volt, konstrukciós hiányosságok okozták. A projektum főépítésze, Nodar Koncseli ellen vádat emeltek.

A moszkvai tragédia által kiváltott uszodavizsgálati kampány azonban nem vezetett olyan szabályozás kidolgozásához, amely egyértelműen meghatározza, milyen felelősséggel tartoznak az építők és a tervezők az épületek tartósságáért.

Emlékezetes, hogy november végén Magyarországon a pécsi Hullámfürdő versenyuszodájának alumínium álmennyezetéből 30 négyzetméter szakadt le. A baleset akkor történt, amikor a megroppant szerkezetet ipari alpinisták próbálták megerősíteni. Személyi sérülés nem történt, a fürdő jelenleg életveszélyes.