Auguszta
-4 °C
2 °C

Kitiltották az amerikai vizekről a részeg magyar tengerészt

2005.01.20. 19:21
Elmarasztaltak egy magyar hajóskapitányt a Virginia állambeli Hampton Roadsban szerdán, mivel a jelek szerint január 11-én részegen hajózott a part közelében. Győri János a parti hatóságok jelenlétében nem tudta csukott szemmel megérinteni az orrát, és huszonöttől visszafelé számolni, az állva végzendő alkoholpróbákat pedig még csak el sem tudta kezdeni. Háromezer dollárra büntették, és egy évre kitiltották az amerikai vizekről.

Háromezer dollárra büntettek egy magyar hajóskapitányt szerdán, akit azzal gyanúsítanak, hogy részegen kormányozta kereskedelmi hajóját, adta hírül a The Virginian Pilot online. Az 52 éves Győri Jánost egy évre kitiltották az amerikai vizekről, de ügyvédje szerint valószínűleg soha nem tér vissza. A bevándorlási hivatal máris felkészült Győri kitoloncolására, és a Virginia állambeli Hampton Roads parti őrsége feltehetően nem engedi többet a part közelébe, mondta a kapitány ügyvédje, Larry Dash.

Nem ment neki az ábécé

A parti hatóságok egy rutinellenőrzésen fülelték le Győrit. A panamai zászló alatt futó General Lee kapitánya hat különböző alkoholteszten megbukott, és nem volt hajlandó megfújni a szondát - így keveredett gyanúba. Nem tudta például felidézni az ábécét, nem tudott visszaszámolni huszonöttől, és képtelen volt csukott szemmel megérinteni az orrát. Az előbbi próbákon ülve vett részt, az álló helyzetben végzendő alkoholteszteket viszont még elkezdeni sem tudta, mert a hajó mozgott. Bár megígérte, hogy megfújja szondát, amikor erre került a sor, csak felfújta pofazacskóit, de nem engedett ki levegőt, idézték fel a parti őrség emberei.

A szerdai tárgyaláson a magyar kapitány azt állította, négy és fél sört ivott január 10-én este, és 11-én hajnali négy órakor szedte fel a horgonyt. Mint mondta, nem érezte magát részegnek, kifogásolta azonban a parti hatóságok bánásmódját, amit iránta és a személyzettel szemben tanúsítottak.

"Nagyon rossz hatással voltak rám. Kiabáltak velem, ettől egészen megzavarodtam, felidegesítettem magam" - mondta a bíróságon. "Jó szándékú emberek volnánk, maguk meg úgy bánnak velünk, mint a kalózokkal" - tette hozzá.

Árulkodó tünetek

A parti őrség akkor kezdett gyanakodni, amikor látták, hogy Győri képtelen megállítani a hajót a parttól tizenkét mérföldre; ehelyett hat-hét mérföldre megközelítette a kikötőt, és a rádiós kommunikáció is igen akadozottan zajlott a parti őrség és közte. Az őrséget a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után telepítették a Hampton Roads-i partokhoz, így nem csoda, hogy a különös viselkedés láttán egyből terroristákra gyanakodtak.

A mindenre elszánt őrség azonban nem terroristákat, hanem egy dülöngélő, vérbe borult szemű, felpuffadt arcú, remegő kezű hajóskapitányt talált a General Lee fedélzetén, mondta Eric Warren, az osztag vezetője.

Győri ügyvédje azzal érvelt a szerdai tárgyaláson, hogy az angolul olvasni-írni alig tudó kapitány egyébként sem tudna megfelelni az amerikai alkoholteszteken, és a négy óra alatt elfogyasztott négy sör alig befolyásolhatta védence tudatállapotát. A bíró azonban úgy találta, a bizonyítékok összessége arra utal, hogy Győri János véralkoholszintje több volt a nyílt vízen hajozók számára megengedett 0,4 ezreléknél.