Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem avatják azonnal szentté II. János Pált

2005.06.27. 18:07
Ugyan az idén elhunyt pápa boldoggá avatása rekordgyorsasággal vette kezdetét, maga a folyamat évekig elhúzódhat. A pápa gyors felszentelésében bízók vértanúnak akarják elismertetni Karol Wojtylát.

Bár a kánonjogban előírtnál jóval hamarabb megkezdték II. János Pál szentté avarásának lépéseit, az idén elhunyt egyházfőt nem avatják azonnal szentté, derült ki a Vatikán állásfoglalásából. Camillo Ruini bíboros, a bíborosi testület dékánka június 28-án, kedden nyitja meg hivatalosan Karol Wojtyla boldoggá avatási eljárását.

A boldoggá avatás a jelenleg érvényes kánonjogi szabályok szerint leghamarabb öt évvel a jelölt halála után kezdődhetne. A gyászolói által azonnal szentként emlegetett Wojtyla esetében erre csak nyocvanhét napot kellett várni. Ez azonban Ruini szerint nem jelenti azt, hogy a hosszadalmas eljárás a további szakaszokban is ilyen gyorsan zajlik majd.

A működését kedden megkezdő egyházi bíróság a következő hónapokban áttekinti az elhúnyt pápa életéről szóló dokumentumokat és tanúkat hallgat meg. Boldoggá avatásához legalább egy csodatételt kell bizonyítani a bíróság előtt.

Ez utóbbit próbálja javaslatával kikerülni a Tiberis Custos olasz kulturális egyesület. Javaslatuk szerint az egyház mártírként ismerhetné el Wojtylát, aki az 1981-es, ellene követett merényletben "vérét ontotta az egyházért". A vértanúk esetében ugyanis nem elvárás a csodatétel. Az is igaz ugyanakkor, hogy a pápa halála után több tucatnyian jelezték II. János Pálnak tulajdonított csodás gyógyulásukat.