Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Pórázra kötelezik a lőrinci macskákat

2001.04.25. 13:10
Ezentúl csak pórázon sétáltathatják a Heves megyei Lőrinci lakosai macskáikat. A képtelennek tűnő ötlet Sárosi Károly alpolgármester fejében született meg, a képviselőtestület azonban elfogadta az indoklást: tavaly egy veszett macska megtámadt egy járókelőt, ezért vigyázni kell a lakosságra. A hatósági állatorvost nem kérdezték meg, és Keszthelyi elmondása szerint a beteg macskát pincében találták, ráadásul nyolc évvel ezelőtt. A városban egyébként nem lehet kapni pórázt, és Pannika néni elmondása szerint nem is terveznek nagyarányú beszerzéseket.

A cáfolatok ellenére április elején Lőrinciben életbe lépett az a helyi rendelet, amely előírja, hogy a macskákat közterületen csupán pórázzal lehet sétáltatni. A helyiek elmondása szerint az ötlet Sárosi Károly alpolgármestertől ered, aki a Népszabadságnak azzal indokolta a testület döntését, hogy a múlt évben egy veszett macska megtámadott egy járókelőt, ezért a jövőben az ilyen eseteket el kell kerülni. Mivel eddig nem tudták felelősségre vonni a támadó macska tulajdonosát, ideje volt betömni a joghézagot - vonhatjuk le következtetéseinket az előírás szövegéből. A rendelet egyébként azt is tartalmazza, hogy a vadászengedéllyel rendelkezők külterületen kötelesek lelőni a kóbor macskákat.

Az a macska nem az a macska

Ezentúl csak pórázon sétáltathatják a Heves megyei Lőrinci lakosai macskáikat
Dr. Keszthelyi Ferenc, Lőrinci hatósági állatorvosának tájékoztatása szerint a rendelet megalkotása előtt nem vonták be az állatorvosokat a döntés előkészítésébe, pedig eddig hasonló esetben mindig kikérték a szakhatóság véleményét. Az állatorvos nem emlékszik a tavalyi vérmes macskára, viszont azt megerősítette, hogy nyolc évvel ezelőtt egy pincében tényleg találtak egy veszett macskát, amit saját kezűleg altatott el. Keszthelyi véleménye szerint ez a rendelet nem született volna meg, ha kikérik a hatóság véleményét.
A vidéki praxisban egyébként minden előfordul - meséli a 64 éves állatorvos, majd felidézte azt a történetet, amikor Lőrinci egyik kertjébe besettenkedett egy róka.

Az Index egy helyi lakos nevében felhívta a Lőrinciben működő egyik vegyeskereskedést, ahol az eladók elmondták, hogy "nehogymá' komolyan vegyük a rendeletet, mert az egy nagy baromság". Pannika néni kérlelhetlen magabiztossággal kifejtette, hogy "nincs póráz, és nem is lesz", a faluban pedig nincs olyan üzlet, ahol várhatóan pórázbeszerzésre készülnének.

A polgármesteri hivatalban azonban ennél komolyabban veszik a rendeletet: 30 ezer forintos pénzbírsággal büntetik azokat, akik megszegik az előírásokat.