Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Igazgatói huzavona a pornóképes CD miatt

2003.11.04. 14:08
Sorozatos eljárási hibák miatt támadta meg munkáltatója fegyelmi döntését a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetének igazgatója. Az elhúzódó ügyben december elején várható első fokon bírói határozat.
A kecskeméti munkaügyi bíróság hétfőn ideiglenesen ismét visszahelyezte igazgatói székébe Kohajda Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézetének fegyelmivel eltávolított igazgatóját - adtí hírül a Petőfi Népe. Az önkormányzat májusban felelősnek találta és állásából felfüggesztette az intézet vezetőjét, mivel felügyelete alatt készült el egy a megyében terjesztett, óvodáknak, iskoláknak kiküldött pedagógiai CD-ROM, melynek tartalmát tüzetesebben átböngészve pornóképekre bukkanhattak a felhasználók. Az oda nem illő felvételeket tartalmazó CD-ROM miatt felfüggesztett vezető ezt követően bíróságon támadta meg munkáltatója döntését, sorozatban elkövetett eljárási hibák miatt kérve felfüggesztésének megsemmisítését. Az akkor indult bírósági eljárást azonban formai okok miatt újra kellett kezdeni.

Az Index érdeklődésére Krajcsovicz Ágnes, az intézet megbízott igazgatója elmondta, hogy az ügyviteli átadás-átvétel még nem történt meg, Kohajda László jelenleg táppénzen van. A megbízott igazgatónő hozzátette, hogy december ötödikén valószínűleg megszületik az újratárgyalt munkaügyi perben a határozat, melyet feltehetőleg megfellebbez a vesztes fél.

A munkaügyi per formai okok miatt egy hónapja kezdődött újra, az előtt egyszer már visszahelyezte a bíróság Kohajda Lászlót az intézet élére. Ez történt ezúttal is, ugyanis a közalkalmazotti törvény nem ad lehetőséget egy nem jogerős fegyelmi határozat végrehajtására - indokolt Stefancsik Márta bírónő. Megkeresésünkre az igazgató elmondta, a bírói döntés értelmében ő jogszerűen képviselheti az intézetet, erre azonban a legutóbb sem volt alkalma, mivel munkáltatója a 15 napos határidő leteltével nem helyezte őt vissza állásába. "Bízom benne, hogy a fenntartó ezúttal tartja majd a törvényi határidőt" - kommentálta a hétfői bírói döntést Kohajda László, aki mélyebb informatikai ismeretek híján vétlennek tartja magát az ügyben.

Ami a CD készítését felügyelő webmester sorsát illeti, az igazgató kérdésünkre elmondta, hogy a vele kötött szerződést még a botrány kipattanásakor azonnal felbontották, és a férfi a felelősség elismerése mellett vállalta az intézet teljes kártalanítását is, legyártatva és kézbesítve az immár "tiszta" lemezeket.