Valér
-1 °C
0 °C

Gyermekpornóért a zsiványlistán

2000.12.29. 15:45
Felkerülni egy listára előkelő dolog a zenészek között, Eric Franklin Rosser azonban valószínűleg sosem álmodott arról, hogy az FBI 10-es listájára is felkerülhet - gyermekpornóért.

Minden zenész álma, hogy egyszer ott szerepeljen a legelőkelőbb listákon. Eric Franklin Rosser, az egykori zongorista azonban talán máshogy láthatja most a dolgot, mint egykoron, amikor hivatását gyakorolta. A zenész ugyanis a világ egyik legelőkelőbb listáján került az első 10 közé, ami nem kevés érdeklődést válthat ki. A baj csupán annyi, hogy az említett listát az FBI állította össze, a világ 10 legkeresettebb bűnözőjéről.

Franklin Rosser
Rossert évek óta körözik a különböző hatóságok. A vád ellene gyermekpornó előállítása és terjesztése. A hatóságok szerint kiterjedt hálózatot üzemeltetett az Egyesült Államok és Bangkok között, gyermekpornót állított elő, illetve csempészett az országba, valamint ,,turistautakat" szervezett a thaiföldi fővárosba. Vádolják tovább erőszakkal, illetve kiskorúak molesztálásával, megrontásával.

Ötvenezer dollár a fejpénz

A legutóbbi hírek szerint Rosser pillanatnyilag Bangkokban bujkál a nemzetközi és a helyi hatóságok elől, ugyanis a thai rendőrség szintén körözi az általa szervezett utak, illetve nemi erőszak miatt. Az FBI ötvenezer dolláros jutalmat ajánl a nyomravezetőnek, illetve, figyelmeztetik az olvasót, a gyanúsított öngyilkossági hajlamára.

A lista
Az FBI 10-es listája 1949-ben jött létre, tulajdonképpen véletlenül, amikor egy újságíró megkérdezte a nyomozóiroda akkori vezetőjétől: kik a ,,legkeményebb fickók". A listát később megjelentette lapjában, a Washington Daily News-ban. Egy évvel később J. Edgar Hoover, az FBI igazgatója kiadott egy hivatalos listát, a ,,tíz legkeresettebb szökevényről". Azóta az FBI minden évben megjelenteti a listát, melynek eredményeképpen 458 bűnözőből 429-et sikerült elfogni, 134-et lakossági bejelentés alapján.
Több hónapos sikertelen nyomozás után az FBI úgy döntött, hogy az egykori zenészt és zongoratanárt besorolja a tíz legkeresettebb bűnöző közé, építve a köz éberségére. A zenész olyan bűnözők ,,elit" csapatába került, akiket többnyire terrorizmusért, rendőrgyilkosságért, illetve kábítószer-csempészésért köröznek. 50 év óta Rosser az első személy, aki szexuális bűncselekmények miatt merült fel a hírhedt tízes listára, az örökzöld Oszama bin Laden mellé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!