Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Fegyházat kaptak a törökbálinti portásgyilkosok

2007.03.02. 16:36
Tíz, illetve tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte első fokon a bíróság azt a két fiatalt, akik 1997-ben lelőtték és agyonszurkálták a törökbálinti iskola őrét. A bíróság azért nem szabott ki életfogytiglant, mert a bűncselekmény idején egyik vádlott sem töltötte be a 20. életévét.

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tíz, illetve tizenkét év fegyházra ítélték az 1997-es törökbálinti portásgyilkosság elkövetőit. A Pest megyei Bíróság ítélete nem jogerős.

Az ítélet szerint a két fiatal 1997. november 4-én több lövéssel, valamint számos késszúrással ölte meg a törökbálinti iskola őrét, hogy az intézményben tárolt pénzt megszerezze. A vádlottak a bűncselekmény elkövetésekor 17, illetve 19 évesek voltak.

Kegyetlen gyilkosság

A két fiatal azzal az ürüggyel jutott be az iskolába, hogy bent felejtettek valamit. A biztonsági őrrel kinyittatták a kaput, az idősebb vádlott egy flóbertpisztollyal megfenyegette a 21 éves őrt, és felszólította, hogy adja át a kulcsokat, majd feküdjön a földre.

Az őr ellenkezett, ezért a vádlott két lövést adott le rá. Ezután előbb elvette a kulcsokat, majd még egyszer rálőtt a sértettre. Az őr próbált menekülni, ám ekkor mindkét támadó kést vett elő, és összesen 25-ször megszúrták a sértettet. A másodrendű vádlott ugyan a kulcsokkal bejutott a gazdasági irodába, pénzt azonban nem tudott szerezni.

A bíró indoklásában kifejtette: a vádlottak az emberi méltóság mély megalázásával vitték véghez a bűncselekményt. Kitért arra, hogy az időben elhúzódó bántalmazással, az ahhoz használt eszközökkel, az átlagosnál súlyosabb testi és lelki szenvedést okoztak áldozatuknak.

Fiatalok az életfogytiglanhoz

A bíróság álláspontja szerint a vádlottak egyértelműen ölni készültek. A másodrendű vádlott - aki korábban az iskolában dolgozott portásként - okkal aggódhatott, hogyha életben marad a sértett, lelepleződhet.

Az ügyben eleinte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatott nyomozást, ezt azonban megszüntették. A Nemzeti Nyomozó Iroda 2005. július 11-én rendelte el a nyomozás folytatását, majd egy nappal később elfogták a két fiatalembert.

A bíró megemlítette: életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására a jogszabályok szerint akkor van lehetőség, ha a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor betöltötte a 20. életévét.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a védők a vádlottakkal együtt enyhítésért fellebbeztek, így a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.