Ágnes
-1 °C
2 °C

Motorral érkezik a postás Mikulás

2001.11.22. 14:55
Mikulás-ruhába öltöznek kilenc napra a Magyar Posta motoros futárai, akik álszakállt és álpocakot öltve akár a szülői intelmeket is tolmácsolják az ajándék mellé a meglepett nebulóknak. A szolgáltatásért nem kell felárat fizetni, csak a postafutároknak járó általános díjazást kell kicsengetnie a megrendelőknek, ami vidéken egységesen 570 forint, míg Budapesten változó a díjazás attól függően, hogy honnan hová kell kézbesíteni a csomagot.
Bár a Magyar Posta hat éve öltözteti postásfutárait Mikulás-ruhába, mégis az idén lesz az első olyan alkalom, amikor a posta valódi konkurenciát jelent majd az alkalmi télapóknak - közölte a Havaria Press. A postafutárokat onnan lehet felismerni, ha épp nincsenek télapónak öltözve, hogy csomagokat hordanak motorral, de szigorúan csak az adott településen belül. Ott viszont jó gyorsan: a feladástól a kézbesítésig nem mindig telik el két óra.

Nincs extra felár

Joulupukki, a finn télapó
A szolgáltatás díja megegyezik a Postafutár díjszabásával, ami vidéken egységesen csomagonként 570 forint, míg Budapesten belül 540 forinttól szállítanak, de a plafon itt se haladja meg a kétezer forintot. Ennyire egyébként csak akkor rúg a kézbesítés díja, ha például az agglomerációba szánjuk ajándékunkat. A Mikulásnak öltözött futárok kicsit lassabbak lesznek hagyományos társaiknál, de ez a szolgáltatás sajátosságából ered - mondta az Indexnek Janurik Andrea, a Magyar Posta főmunkatársa. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy nappal a kézbesítést megelőzően kell az otthonunkhoz legközelebb eső postahivatalban leadni a csomagot és az ajándékhoz fűzendő esetleges kommentárokat, szülői intelmeket.

Kecskeméten krampuszok is lesznek

A tervek szerint november 30-án indulnak útnak a modernkori télapók, akiket rénszarvas húzta szán helyett motor, a nagyobb csomagok esetében pedig autó szállít a megajándékozottakhoz. Az érdeklődéstől függően december 8-áig vagy még tovább szolgálnak a postás télapók. A klasszikus levélkézbesítőket azonban éppúgy nem érinti a Mikulás-akció, mint a cég hölgy futárait. Kecskemét környékén azonban még a gyengébbik nemet is munkára fogják, persze ők a számukra testhezállóbb krampuszi szerepben fogják a gyermekeket szórakoztatni.