István, Vajk
19 °C
33 °C

Hetven tonna iszap maradt a hétfői felhőszakadás után

2006.07.25. 17:01
Kedden az utcákon javarészt már nyoma sincs a fővárosban a hétfő délutáni rendkívüli felhőszakadásnak, a közterület-fenntartó dolgozói 70 tonna hordalékot távolítottak el a budai utakról. A MOM Park budai bevásárlóközpont alagsori szintjén azonban még több nagyobb üzlet nem nyitott ki. A budapesti tűzoltókat 92 helyre hívták, többnyire kidőlt fákkal, leszakadt vezetékekkel, elöntött pincékkel kellett megbírkózniuk.

Hétfőn hatalmas eső zúdult Budapestre, az úton hömpölygő víz - főként a budai oldalon - estig tartó fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben, az autók sem tudtak közlekedni Buda egyes részein a néhol tengelyig érő víz miatt.

Kedden még mindig zárva van a MOM Park budai bevásárlóközpont több alagsori üzlete, miután a hétfői ár bejutott oda is, tájékoztatták az Indexet. A kiosebb üzletek már kinyitottak, de a nagyobbak, az Aranypók, a Vodafone üzlete, a Drogerie Markt illatszerbolt, illetve a Match áruház a takarítás miatt bizonytalan ideig zárva tartanak. A Match szerdán nyit ki.

Már menetrend szerint

A hétfő délutáni özönvíz öt villamosjárat közlekedésében okozott fennakadást, legrosszabbul a 61-es villamosok - és azok utasai - jártak, a sínekre annyi törmeléket és iszapot hordott a lezúduló víz, hogy hétfőn már nem tudtak újraindulni, üzemzárásig álltak a szerelvények, tudtuk meg a BKV fődiszpécserétől kedden reggel.


Olvasóink hétfői képei (Klikk a képre!)

Az ítéletidő öt járatot érintett, a 18-as, a 19-es, a 49-es, az 59-es és a 61-es villamosok a keddi üzemkezdésre már akadálytalanul tudtak közlekedni, a BKV munkatársai a közterületfenntartók segítségével eltakarították a sinekre került hordalékot, a váltókat eltömítő kavicsos sarat. Közvetlen anyagi kár nem érte a közlekedési vállalatot, tette hozzá a diszpécser.

Helyreállt a rend a vasútközlekedésben is, a Déli pályaudvar a kedd reggeli üzemkezdettől ismét menetrend szerint fogad és indít vonatokat, derült ki Kavalecz Imre szóvivő Indexhez eljuttatott közleményéből. Hétfő délután három órától háromnegyed négyig azért késtek a vonatok a Déliben, mert a nagy esőzés miatt a váltóberendezések egy része vízben állt, fogalmazott a szóvivő. Este már fogadott és indított vonatokat a Déli pályaudvar, de még éjszaka is késtek a vonatok.

Hatalmas vízmennyiség

A lezúduló víz több helyen is alámosta az utakat, volt ahol új kátyúk keletkeztek, máshol megsüllyedt aszfaltról számoltak be az autózók. A víz nemcsak az utakban, de a forgalomirányító berendezésekben is okozott károkat, a Fővárosi Közterület-fenntartó közútfenntartási igazgatóságától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy több mint harminc helyen hibásodtak meg a jelzőlámpák. Kedden délelőttig ezek java részét sikerült megjavítani, csupán öt csomópontban villognak sárgán a lámpák - előreláthatóan ezeket is beüzemelik délutánra, mondta el Ulrich András, az útműtárgyosztály vezetője. Az utakban okozott károkról még nincs összesítés, a felhőszakadás előtt százöt úthibát tartottak számon a közútfenntartók, tette hozzá az osztályvezető.

Hetven tonna hordalékot távolítottak el a budapesti utcákról a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRt. munkatársai, áll az Indexhez eljuttatott közleményben. Az özönvízszerű esőzés után 21 tisztító járművel kezdték el az utcákat tisztítani. A hetven tonna hordalék legnagyobb részét - 36 tonnát - a Budaörsi, a Törökbálinti, a Villányi és a Tétényi útról kellett feltakarítani. Nagy mennyiségű hordalékot mosott a víz a Pasaréti útra, a Szilágyi Erzsébet fasorra, a Moszkva térre, a Krisztina körútra, az Alkotás útra és a Nagyenyed utcára is.

Járhatatlanná lettek a villamossinek
Járhatatlan villamossinek (Klikk a képre!)

A közterületfenntartók besegítettek a BKV-nak is, mosták a váltókat, a sínszálakat, a tűzoltókkal közösen tisztították meg például az 56-os villamos vonalát a rádőlt fáktól és az iszaptól. A Déli pályaudvarnál a víz alá került aluljáróban áramkimaradás miatt csak hajnal négykor tudták megkezdeni a munkát, a hatalmas vízmennyiség eltávolítása sem volt könnyű. Az elöntött üzletek takarítása, a károsodott berendezések számbavétele még kedden is folyamatban van, tájékoztatott Altmann Antal, a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRt. közterületi főosztályvezetője.

Öt megyében volt felhőszakadás

A tűzoltóknak többnyire kidőlt fákkal, leszakadt vezetékekkel, elöntött pincékkel kellett megbírkózni kedden délután és este. A viharos idő az ország középső részét érintette, az országos katasztrófavédelem összesítése szerint Heves, Nógrád, Bács-Kiskun, Pest és Csongrád megyékből összesen 280 bejelentés érkezett a tűzoltókhoz viharkárokról, ebből 92 Budapestről futott be, mondta el az Indexnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A legtöbb káreset tehát a fővárosban történt, de például az Elektrolux jászberényi telepe elől is körülbelül 150 köbméter vizet kellett elszivattyúzni, mert se kifelé, se befelé nem lehetett jutni a gyárba.

A fővárost érintő, jégesővel vegyes helyi zivatarban helyenként 50-60 milliméter csapadék is eshetett. A meteorológusok szerint jégesők és felhőszakadások várhatóak kedden délután az ország középső részén és délnyugaton, a csapadékhullást viharos széllökések is kísérhetik majd. Szerdán délután is előfordulhat szórványos jelleggel felhőszakadás és még csütörtökön is várhatók helyi záporok, zivatarok, főként nyugaton.