Jenő
-3 °C
6 °C

Hetven tonna iszap maradt a hétfői felhőszakadás után

2006.07.25. 17:01
Kedden az utcákon javarészt már nyoma sincs a fővárosban a hétfő délutáni rendkívüli felhőszakadásnak, a közterület-fenntartó dolgozói 70 tonna hordalékot távolítottak el a budai utakról. A MOM Park budai bevásárlóközpont alagsori szintjén azonban még több nagyobb üzlet nem nyitott ki. A budapesti tűzoltókat 92 helyre hívták, többnyire kidőlt fákkal, leszakadt vezetékekkel, elöntött pincékkel kellett megbírkózniuk.

Hétfőn hatalmas eső zúdult Budapestre, az úton hömpölygő víz - főként a budai oldalon - estig tartó fennakadásokat okozott a tömegközlekedésben, az autók sem tudtak közlekedni Buda egyes részein a néhol tengelyig érő víz miatt.

Kedden még mindig zárva van a MOM Park budai bevásárlóközpont több alagsori üzlete, miután a hétfői ár bejutott oda is, tájékoztatták az Indexet. A kiosebb üzletek már kinyitottak, de a nagyobbak, az Aranypók, a Vodafone üzlete, a Drogerie Markt illatszerbolt, illetve a Match áruház a takarítás miatt bizonytalan ideig zárva tartanak. A Match szerdán nyit ki.

Már menetrend szerint

A hétfő délutáni özönvíz öt villamosjárat közlekedésében okozott fennakadást, legrosszabbul a 61-es villamosok - és azok utasai - jártak, a sínekre annyi törmeléket és iszapot hordott a lezúduló víz, hogy hétfőn már nem tudtak újraindulni, üzemzárásig álltak a szerelvények, tudtuk meg a BKV fődiszpécserétől kedden reggel.


Olvasóink hétfői képei (Klikk a képre!)

Az ítéletidő öt járatot érintett, a 18-as, a 19-es, a 49-es, az 59-es és a 61-es villamosok a keddi üzemkezdésre már akadálytalanul tudtak közlekedni, a BKV munkatársai a közterületfenntartók segítségével eltakarították a sinekre került hordalékot, a váltókat eltömítő kavicsos sarat. Közvetlen anyagi kár nem érte a közlekedési vállalatot, tette hozzá a diszpécser.

Helyreállt a rend a vasútközlekedésben is, a Déli pályaudvar a kedd reggeli üzemkezdettől ismét menetrend szerint fogad és indít vonatokat, derült ki Kavalecz Imre szóvivő Indexhez eljuttatott közleményéből. Hétfő délután három órától háromnegyed négyig azért késtek a vonatok a Déliben, mert a nagy esőzés miatt a váltóberendezések egy része vízben állt, fogalmazott a szóvivő. Este már fogadott és indított vonatokat a Déli pályaudvar, de még éjszaka is késtek a vonatok.

Hatalmas vízmennyiség

A lezúduló víz több helyen is alámosta az utakat, volt ahol új kátyúk keletkeztek, máshol megsüllyedt aszfaltról számoltak be az autózók. A víz nemcsak az utakban, de a forgalomirányító berendezésekben is okozott károkat, a Fővárosi Közterület-fenntartó közútfenntartási igazgatóságától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy több mint harminc helyen hibásodtak meg a jelzőlámpák. Kedden délelőttig ezek java részét sikerült megjavítani, csupán öt csomópontban villognak sárgán a lámpák - előreláthatóan ezeket is beüzemelik délutánra, mondta el Ulrich András, az útműtárgyosztály vezetője. Az utakban okozott károkról még nincs összesítés, a felhőszakadás előtt százöt úthibát tartottak számon a közútfenntartók, tette hozzá az osztályvezető.

Hetven tonna hordalékot távolítottak el a budapesti utcákról a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRt. munkatársai, áll az Indexhez eljuttatott közleményben. Az özönvízszerű esőzés után 21 tisztító járművel kezdték el az utcákat tisztítani. A hetven tonna hordalék legnagyobb részét - 36 tonnát - a Budaörsi, a Törökbálinti, a Villányi és a Tétényi útról kellett feltakarítani. Nagy mennyiségű hordalékot mosott a víz a Pasaréti útra, a Szilágyi Erzsébet fasorra, a Moszkva térre, a Krisztina körútra, az Alkotás útra és a Nagyenyed utcára is.

Járhatatlanná lettek a villamossinek
Járhatatlan villamossinek (Klikk a képre!)

A közterületfenntartók besegítettek a BKV-nak is, mosták a váltókat, a sínszálakat, a tűzoltókkal közösen tisztították meg például az 56-os villamos vonalát a rádőlt fáktól és az iszaptól. A Déli pályaudvarnál a víz alá került aluljáróban áramkimaradás miatt csak hajnal négykor tudták megkezdeni a munkát, a hatalmas vízmennyiség eltávolítása sem volt könnyű. Az elöntött üzletek takarítása, a károsodott berendezések számbavétele még kedden is folyamatban van, tájékoztatott Altmann Antal, a Fővárosi Közterület-fenntartó ZRt. közterületi főosztályvezetője.

Öt megyében volt felhőszakadás

A tűzoltóknak többnyire kidőlt fákkal, leszakadt vezetékekkel, elöntött pincékkel kellett megbírkózni kedden délután és este. A viharos idő az ország középső részét érintette, az országos katasztrófavédelem összesítése szerint Heves, Nógrád, Bács-Kiskun, Pest és Csongrád megyékből összesen 280 bejelentés érkezett a tűzoltókhoz viharkárokról, ebből 92 Budapestről futott be, mondta el az Indexnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A legtöbb káreset tehát a fővárosban történt, de például az Elektrolux jászberényi telepe elől is körülbelül 150 köbméter vizet kellett elszivattyúzni, mert se kifelé, se befelé nem lehetett jutni a gyárba.

A fővárost érintő, jégesővel vegyes helyi zivatarban helyenként 50-60 milliméter csapadék is eshetett. A meteorológusok szerint jégesők és felhőszakadások várhatóak kedden délután az ország középső részén és délnyugaton, a csapadékhullást viharos széllökések is kísérhetik majd. Szerdán délután is előfordulhat szórványos jelleggel felhőszakadás és még csütörtökön is várhatók helyi záporok, zivatarok, főként nyugaton.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?