Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Kilencven kiló fűvel árverezték el az autót

2003.06.04. 10:46
Egy mexikói állampolgár az amerikai bevándorlási hivatal árverésén vásárolt egy ellenőrzött, használt gépkocsit. A férfi három hónap múlva megpróbált visszajutni az Államokba, de letartóztatták, mert a lökhárítókban nagy mennyiségű marihuánát találtak. Később kiderült, hogy a kábítószert a hatóságok emberei felejtették az autóban.
Az egyik kaliforniai kerületi fellebbviteli bíróság a bizonyítékok áttekintése után úgy döntött, Jose Aguado Cervantes pert indíthat az Egyesült Államok kormánya ellen gondatlanság miatt. A bíróság szerint a hatóságok nem kellő körültekintéssel jártak el az ügyben, és indokolatlanul tartották fogva a férfit több mint három hónapig.

Legálisan vásárolta

A 67 éves Jose Aguado Cervantes 1999 júliusában vásárolt egy gépkocsit az amerikai hatóságoktól egy San Diegó-i árverésen. Az autót négy hónappal korábban foglalták le egy embercsempészési ügyben. A hatóságok azt állították, az autóval minden rendben van.

Narkó a lökhárítóban

Cervantes 1999 októberében megpróbált visszajönni Mexikóból az Egyesült Államok területére, de a határon kábítószercsempészét vádjával letartóztatták. Az autó átvizsgálásánál körülbelül 90 kilogramm marihuána került elő a lökhárítókból. Cervantes három és fél hónapot ült előzetes letartóztatásban, mikor egy újabb vizsgálat kiderítette: a csempészárú annyira összetömörödött és kiszáradt, hogy az sokkal régebben került az autóba, mint az a férfi tulajdonában van.

Felülbírálták

A mexikói végig hangoztatta ártatlanságát, de az elsőfokú bíróság szerint jogos volt a letartóztatás, mert a "hatóságoknak jó okuk volt feltételezni, hogy bűnös". Cervantes ügyvédje "üdítőnek" nevezte az elsőfokú ítéletet felülbíráló fellebbviteli döntést. A fellebbviteli bíróság elismerte, hogy a nyomozók hibáztak. Az ügyészség San Diegó-i szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az esetet, mondván, folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozik, jelentette a CNN.