Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Potencianövelők a feketepiacról

2004.06.16. 11:35
Tragikus következménnyel járhat, ha valaki orvosi ellenőrzés nélkül, feketepiacról beszerezhető, potencianövelő gyógyszert szed, márpedig ez a jelenség Magyarországon is tömeges - figyelmeztetnek az urológusok. Sokszor a természetesként hirdetett szerek is olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyek bizonyos nitráttartalmú szívgyógyszerekkel együtt végzetesek lehetnek.
Komoly veszélyt jelenthetnek a kideríthetetlen hatóanyag-tartalmú, orvosi ellenőrzés nélkül szedett, a feketepiacon és az interneten kapható, merevedési zavar elleni tabletták, mondta a Magyar Urológusok Társaságának sajtótájékoztatóján Dr. Papp György professzor. Papp szerint manapság öngyógyító jelleggel kapkodják be a betegek az ilyen gyógyszereket, akárcsak az aszpirint vagy más, recept nélkül kapható szereket.

Halált is okozhat

Az új szokás két, különböző jellegű veszély forrása lehet, mondta a professzor. Egyrészt sok olyan betegeség maradhat így diagnosztizálatlanul, amelynek csak egyik tünete a merevedési zavar, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy bizonyos urológiai betegségek.

A másik veszély, hogy a feketén beszerzett potencianövelő szerek ugyanúgy tartalmazhatják azt a hatóanyagot, amelyet nem ajánlatos bizonyos nitráttartalmú szívgyógyszerekkel vagy magas vérnyomás elleni szerekkel együtt szedni. Olyannyira nem, mondta Papp, hogy ezek egyidejű szedése akár halált is okozhat, bár erre eddig Magyarországon nem volt példa.

Ritka a modern orális kezelés

A professzor elmondta, az ő praxisában a merevedési zavarral érkező betegek 25 százaléka kísérletezett a tévében reklámozott, vény nélküli és a feketepiacon beszerzett vényköteles szerekkel, többnyire eredménytelenül.

A feleslegesen szedett gyógyszerek magas számára utal az az adat is, mely szerint a merevedési zavartól szenvedő páciensek elenyésző arányban részesülnek úgynevezett "modern orális kezelésben", miközben rengeteg tabletta fogy el. 2003-ban például tizennyolc-tizenkilencezer beteg kapott gyógyszert, havonta átalagosan négy tablettát. Ehhez képest drámai adat, hogy öt év alatt 2,8 millió potencianövelő szer fogyott el Magyarországon.

Ettől lesz a lába fitt

Papp tájékoztatása szerint a merevedési zavarral küzdő férfiak önkezelése egyrészt a könnyen hozzáférhető készítményeket hirdető, meggyőző eredményt ígérő reklámok sara, másrészt annak következménye, hogy a legtöbb férfit még mindig túl kínosan érinti a téma ahhoz, hogy felkeressen egy orvost vagy potencianövelő tablettáért álljon sorban a gyógyszertárban.

A természetes hatóanyagúnak feltüntetett gyógyszerek is veszélyesek lehetnek, közölte Papp, és bizonyságul beszámolt egy 100 százalékig természetesnek hirdetett készítményről, melyről a vegyi elemzés után kiderült, hogy nagy arányban tartalmazott sildenafilt, azt az összetevőt, amely a vényre kapható készítményekben is fellelhető.

A profeszor arra szeretné felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a merevedési zavar az esetek nagy többségében valamely krónikus betegség kísérőtünete, és legtöbbször a potencianövelő szerek nélkül is kezelhető. A professzor javasolja, hogy a merevedési zavartól szenvedők csakis orvosi ellenőrzésl mellett szedjenek ilyen termékeket.