Nyolc magyar arany a Kórusolimpián

2008.07.21. 18:28

Több magyar énekkar kapott rangos elismerést a Grazban tartott V. Nemzetközi Kórusolimpián. A hétvégén véget ért World Choir Games-en 440 kórus, köztük 35 magyar együttes mintegy 800 koncertjét hallhatta a közönség. 

A 28 kategóriában kiosztott érmek közül a magyar kórusok nyolc arany-, tíz ezüst- és három bronzérmet nyertek el. A Lakner Tamás vezette pécsi Bartók Béla Férfikar, amely 2006-ban a kínai Hsziamenben (Xiamen) megrendezett World Choir Games-en nyert, idén megvédte ezt a címét a nagy férfikari kategóriában szerzett elismeréssel. A magyar férfikarok közül a legjobbak ötvenes toplistájára a MÁV Szolnoki Jármûjavító Férfikara és a Solymári Férfikórus is fölkerült. 

A nemzetközi zsûri az érmek mellett minõsítõ diplomákat is kiadott, 65 együttesnek arany, 93-nak ezüst és 8-nak bronz kvalifikációt ítélt oda összesen.  Ezüst minõsítéssel térhetett haza a Kék Madár Gyermekkar. 1093 ponttal vezeti a gyermek és ifjúsági kórusok toplistáját a Magnificat Gyermekkar.

Az ötven legjobb között tartják számon a Kodály Iskola Miraculum Gyermekkarát, a Bányai Júlia ének-zene tagozatos általános iskola kórusát, Karcag Város ifjúsági vegyeskarát, a Marczibányi téri Kodály Iskola leánykarát és a miskolci Fazekas-leánykart, amely aranyérmet is nyert.

Aranyaérmet szerzett a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes is. Ebben a vegyeskari kategóriában a világ-toplista elsõ ötvenje közé válogatták az Óbudai Prelüd Vegyeskart, az Aula Kamarakórust, az Esztergomi Monteverdi Kamarakórust, a Psalterium Hungaricum, az Ad Libitum Kórust és a Victoria Kamarakórust. Az 1990-ben alakult Ars Nova egyébként az egyházzenei elõadók legjobbjai közé is bekerült.

A másik pécsi formáció, a Pécsi Kamarakórus két kategóriában: folklór- és kamaradarabok tolmácsolásával szerzett érmet. A folklórt elõadók közül még a Kodály Iskola Aurin Leánykara került az ötvenes toplistára. A Jazz Voices Budapestet pedig a dzsessz és gospel kategóriában minõsítették a legjobbak között.

A nõi karok toplistájára két ceglédi a kórus, a Puella és Kossuth Lajos Gimnáziumé, továbbá az Ad Libitum nõi szólama, a Pataky és a Benedek Elek Nõikar került.

A nagyszabású nemzetközi versenyen minden kategóriában csak egy olimpiai bajnoki címet ítélnek oda, de több arany-, ezüst- vagy bronzérmet is kiadnak, ugyanis minden olyan kórus teljesítményét elismerik, amelynek magas színvonalú elõadása ezt indokolja. MTI