Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Utcanévtáblák vakoknak

2008.09.15. 17:30
24 hozzászólás

Vakok által is olvasható, csaknem ezer utcanévtáblát helyeznek el Budapesten egy fiatal szobrásznak köszönhetően. A 22 éves Abonyi Alma szobrász az utcaneveket nagyított Braille-írással is feltüntetné, olyan magasságban, hogy azt a gyengénlátók elérjék. Ötletéhez támogatót is talált: a Summa Artium Kht. segítségével valósul meg a szobrász terve.

A vakok által is olvasható feliratok fél centiméter átmérőjű, színes, műanyag félgömbökből készülnek. Az ezer felirathoz mintegy 40-50 ezer félgömb szükséges, amelyek poliészter műgyantából készülnek. Az alkotó a meglévő utcanévtábla alá csavarozza, ragasztja fel a Braille-írással kiírt utcaneveket, az elsőt szeptember 23-án, kedden az Állami Vakok Intézete utcájában. Az intézmény is örömmel fogadta a művész tervét és segítséget is nyújtott az utcanévtáblák kialakításában, hogy azok valóban a vakok segítségére legyenek. MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?