Életmentő benzinkút Zalában

2009.01.03. 16:14

A tulajdonosok félautomata defibrillátort vásároltak a nagykapornaki üzemanyagtöltő állomásra, a dolgozók pedig megtanulták, hogy mi a teendő, ha valaki rosszul lesz.

A benzinkút éjjel-nappal nyitva tart, így az újraélesztő készüléket bármikor a beteghez tudják vinni. A környék több ezer lakójához eddig csak Zalaegerszegről érkezhetett hasonló segítség.A nagykapornaki újraélesztő készülék 700 ezer forintba került.

Orvosok javaslatára döntöttek a félautomata, modern készülék mellett a benzinkút tulajdonosai. Azért vásárolták, mert a közelmúltban több ismerősük is hirtelen szívmegállás miatt halt meg. A cégvezető legutóbb egy 47 éves barátját veszítette el. Foci közben lett rosszul, és mire a mentők odaértek, már nem tudtak segíteni rajta - mondta a Független Hírügynökségnek Hajas Zoltán.

Magyarországon a hirtelen szívhalál az egyik vezető halálok, évente körülbelül 20 ezren halnak meg miatta. A betegség túlélése elsősorban a korai újraélesztésen múlik. Minden defibrilláció nélkül eltelt percben 8-10 százalékkal csökken az esély.

A nagykapornaki benzinkút dolgozói egy szívsebésztől tanulták meg a defibrillátor használatát, de segít nekik az is, hogy a készülék pontos utasításokat közöl. A környék körülbelül tízezer lakója érezheti magát nagyobb biztonságban, illetve hatalmas az átmenő forgalom is a 76-os főút miatt - mondta Sifter Péter polgármester.

Nagykapornak 20 kilométerre van Zalaegerszegtől, a településre körülbelül 10 perc alatt érnek ki a mentők. Ha valakinek a környéken áll meg a szíve, a benzinkút defibrillátorával gyorsabban segíthetnek rajta.